2022. december 18., vasárnap

Michelle Marly: White Christmas - A legszebb karácsonyi dal története

Fülszöveg: Egy elbűvölő szerelmi történet és minden idők legsikeresebb karácsonyi dalának története.
Irving Berlin, híres hollywoodi filmek és a Broadway ünnepelt zeneszerzője, az 1937. év decemberét a családjától távol kénytelen tölteni. A forró, napsütéses Kaliforniába utazik egy filmforgatásra, ahol hiába is várná a havas karácsony eljövetelét. A magány szenteste letaglózza, csakúgy, mint a fájdalom már hosszú évek óta. Egyetlen fiát évekkel ezelőtt ekkortájt veszítette el, és azóta a szép, meghitt ünnep csupán a gyász és a veszteség időszaka a számára. A szeretett felesége és a kislányai utáni vágyakozás ülteti le a zongorához, és egy olyan dalt álmodik meg a hóesés varázsolta fehér karácsonyról, amely karácsonyi csodaként vigaszul hat a bánatára. A nevét pedig világszerte híressé teszi. 

Az ünnepek közeledtével szerettem volna egy karácsonyi történetet olvasni, így amikor megláttam ezt a könyvet, úgy éreztem, hogy tökéletes lesz az ünnepre való ráhangolódáshoz. Ráadásul a White Christmas az egyik kedvenc karácsonyi dalom és érdekelt, hogy milyen körülmények között született. Szóval nem kevés várakozással vettem a kezembe ezt a könyvet. 

Irving Berlin neve számomra teljesen ismeretlen volt, olvasás közben azonban nagyon sok dalával találkoztam, amiket már hallottam (pl. There's no business like show business, Puttin' on the Ritz), így nagyjából be tudtam lőni a hozzájuk kapcsolódó dallamvilágot. A '20-as és '30-as évek elképzelhetetlenek ezek nélkül a dalok nélkül, így könnyen el tudtam merülni a könyv idősíkjaiban. A könyv elején 1900 decemberében a kis Izzyt látjuk, ahogy átfagyva újságot árul az utcán és arról álmodozik, hogy egyszer híres énekes lesz. Ezután ugrunk az időben és hol az 1924-es év eseményeit látjuk, hol pedig 1937-ben találkozunk a zeneszerzővel. 

Ellin Mackay történetünk másik főszereplője és a könyv tulajdonképpen az Irvinggel való megismerkedését, majd szerelmét mutatja be. Persze a White Christmas és a karácsony is fel-felbukkan, de alapvetően nem ezeken van a hangsúly. Az ikonikus dal keletkezési körülményei sem annyira rendkívüliek, de ahhoz, hogy átérezzük Irving helyzetét, szükség van az előzmények ismeretére. Így tehát a könyv végére nemcsak a White Christmas szövege és dallama születik meg, hanem két ember egymásra találását és szerelmének alakulását is nyomon követhetjük. Cím alapján mást vártam ettől a könyvtől, de összességében tetszett ez a rövid történet.

Bár nem kifejezetten karácsonyi regény a White Christmas, Ellin és Irving szerelme és kitartása mégis ünnepélyessé teszi. Első olvasatra Ellin borzasztó naivnak tűnik, de hamar kiderül, hogy nincs könnyű helyzetben, ugyanis az apja mindent megtesz, hogy az Irvinggel való kapcsolata meghiúsuljon. Az áthidalhatatlan akadályok (korkülönbség, vallás és társadalmi rang) ellenére végül az idő mégis Ellint és Irvinget igazolja, az Utószóban pedig egészen a halálukig elkísérjük őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése