2022. szeptember 7., szerda

Marc Brackett: Érezni szabad! - Az érzelmi intelligencia mint a jóllét és a siker kulcsa

Fülszöveg: Napjainkban túl sok gyerek és felnőtt szenvedi meg a mindennapokban, hogy szégyelli megélni az érzelmeit, és nem rendelkezik a szükséges érzelmi kompetenciákkal. Pedig nem szükségszerű, hogy így legyen. Marc Brackett élethivatásának tekinti, hogy megfordítsa ezt a folyamatot, és ebben a könyvben megmutatja, hogyan lehetséges ez.

Az érzelmek kutatásával eltöltött huszonöt éve alatt Brackett kidolgozott egy hatékony módszert gyerekek és felnőttek életminőségének javítására: egy tudományos alapokon nyugvó programot, amelynek célja, hogy érzelmeink ne terhet jelentsenek, hanem a megértésük révén megszerzett információkat felhasználhassuk, elősegítve boldogulásunkat, jóllétünket.
Az érzelmi intelligencia fejlesztésére fókuszáló RULER program mélyreható változásokat hozott abban a több ezer iskolában, ahol bevezették. A tapasztalatok igazolták, hogy eredményes a stressz és a kiégés csökkentésében, az iskolák légkörének és a diákok teljesítményének javításában. A könyv betekintést ad a program alapjaiba, és megismertet azokkal a stratégiákkal, amelyek birtokában sikerrel küzdhetünk meg a mindennapi élet kihívásaival, boldogulhatunk társas kapcsolatainkban, és hatékonyabban oldhatjuk meg az ezekből fakadó problémákat. 

"Hogy vagy?" Annyira egyszerű ez a kérdés és olyan sokféle helyzetben használjuk! A legtöbbször csak egy udvariassági formula, amivel egy beszélgetést elkezd az ember, arra már ritkán vagyunk kíváncsiak, hogy az illető valójában hogyan is érzi magát. Ez a könyv is ebből az alapvetésből indul ki (a fejezetek kb. fele konkrétan ezzel a kérdéssel kezd) és szépen végigvezeti az olvasót az érzelmek felismerésének (recognizing), megértésének (understanding), megnevezésének (labeling), kifejezésének (expressing) és szabályozásának (regulating) módján. 

A tartalomjegyzéket átfutva először felszínesnek tűnt a könyv, de amint elkezdtem olvasni, hamar megváltozott a véleményem. Marc Brackett könyve igazából arra világít rá, hogy az érzelmek mennyire fontosak és életünk minden területére hatással vannak. A RULER program mindegyik része részletes bemutatást kap és a tudományos megközelítések mellett a szerző nem kevés személyes tapasztalattal is szolgál. Ily módon a program végére megértettem, hogy melyik lépés miért fontos és hogyan alkalmazható a mindennapokban. 

A RULER-kulcskészségek bemutatása után a szerző arra is kitér, hogy az érzelmek milyen formában vannak jelen a családban, az oktatásban (óvodától a felsőoktatásig) és a munkahelyen. Nekem ez a része tetszett igazán a könyvnek, mert a helyzetismertetések mellett konkrét gyakorlati tanácsokat is megfogalmaz a könyv. Egyik sem bonyolult vagy kivitelezhetetlen, de Marc Brackett szerint érdemes rászánni az időt és végiggondolni, hogy hogyan érezzük magunkat most, hogyan szeretnénk érezni magunkat és hogy ez hogyan érhető el. Mind a családban, mind az oktatásban, mind pedig a munkahelyi szféránál azt hangsúlyozza, hogy az érzelemtudatosság nagy mértékben hozzájárul a személyes életünk és környezetünk jobbá tételéhez. 

Bár könnyen olvasható a könyv, elég sokszor kellett szünetet tartanom, mert időre volt szükségem, hogy az információdömbinget fel tudjam dolgozni. Vaskos szakirodalom áll a könyv mögött, az utolsó 60 oldal lényegében a felhasznált forrásokat sorolja fel. Számomra mindenesetre nagyon hasznos volt ez a könyv és sok olyan gondolattal lettem gazdagabb, amiket érdemes megfogadni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése