2022. szeptember 19., hétfő

House of the Dragon - pilot

"A Sárkányok háza egyedül akkor bukhat el, ha saját maga okozza vesztét."

Nagyon rég volt pilokritika a blogon (ha minden igaz, akkor a 2015. márciusában indult Fortitude pilotjáról írtam utoljára, azóta csak teljes sorozatévadokat értékeltem), de mivel nagyon vártam a House of the Dragont, kíváncsi voltam, hogy milyen lesz a nyitórész. Nem utolsósorban pedig 3 éve ért véget a Game of Thrones és már hiányzott Westeros. 

Kb. 200 évvel járunk a Trónok harca előtt és ahogyan a sorozat címéből is adódik, a Targaryen-ház van a középpontban. A nyitányban gyorsan felvázolják az alaphelyzetet és hogy ki, kit és hogyan követett Sárkánykő trónján. Már itt fontos információk hangzanak el, ugyanis bár I. Viserys ereje teljében levő uralkodó, napi szinten előkerül a trónutódlás kérdése. Viserysnek ugyanis nincs fia, csak egy lánya, Rhaenyra. Viszont a hagyományok szerint nők nem örökölhetik a trónt. 

Viserys ezt a sort töri meg, amikor nem az öccsét, Daemont teszi meg utódjául, hanem a lányát. Az okok elég egyértelműek, gyakorlatilag nem marad más választása. Hogy ebből hogyan lesz olyan konfliktus, ami majd az egész évadon végigvonul, azt én még nehezen látom. A Trónok harcához hasonlóan természetesen ez a sorozat is könyves alapra épül (nevezetesen George R.R. Martin: Tűz és vér c. kötetére), de a nyitórész alapján én egyelőre nem érzem olyan grandiózusnak ezt a sorozatot. Még. 

Pilotként viszont teljesen jól működött az epizód, szépen felvonultatta a fontosabb szereplőket és bemutatta a hatalmi viszonyokat. Elég lassú folyású volt a rész, és sok olyan jelenetet kaptunk, amik emlékeztettek a Trónok harcára. A legjobban a lovagi torna tetszett, főleg a közelharcok miatt. Daemon erőszakosságát kiválóan be tudták mutatni vele. Emellett nagyon látványos volt, egy ismeretterjesztő filmben is megállta volna a helyét. 

És persze kaptunk sárkányokat, akik ezidőtájt az emberek mindennapi életének szerves részei és nem misztikus lények, mint a GoT-ban. Királyvárat is teljes pompájában láttuk, hiszen jelenleg a Targaryenek uralják a Vastrónust, ez a helyszín vélhetően a folytatásban is fontos szerepet kap majd. A zárásban a Másokra és a télre is kapunk utalást Viserystől, ami majd a Trónok harca kiindulópontja lesz két évszázaddal később. A látvánnyal is elégedett voltam, ugyanazok a snittek és beállítások köszöntek vissza, mint amit korábban "megszoktam". 

Viszonylag kevés szereplőt ismertünk meg, de ez betudható annak, hogy itt most egy uralkodóház kap hangsúlyt. Ez egyfelől jó, mert könnyebb követni az eseményeket, másfelől viszont kevés teret hagy az intrikának. Aztán persze majd kiderül, hogy mit tudnak ebből a felállásból kihozni a sorozat készítői. A kezdés mindenesetre biztató.

Értékelés: 7/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése