2022. május 29., vasárnap

Szerb Antal: A Pendragon legenda

Fülszöveg: Dr. Bátky János, egy fiatal magyar tudós 18. századi misztikusok után kutat a British Museum könyvtárában. Earl of Gwynedd, a Pendragon család feje meghívja várába, hogy tanulmányozza a család könyvtárát. Mrs. Eileen St. Claire, egy csodálatos fiatal nő, titokzatos gyűrűt küld az Earlnek az ifjú tudóssal. A llanvygani kastélyba érkezése után azonban különös dolgok történnek.. Így kezdődik Szerb Antal egyedülállóan izgalmas, nagyszerű szatirikus detektívregénye, amely a legendákkal teli, varázslatos walesi tájra viszi el az olvasót, ahol a képzelet szülte kísértetvilág a kor valóságos kísérteteivel ütközik össze egy hatalmas örökségért folyó izgalmas hajsza keretében. 

Szerb Antaltól korábban már olvastam az Utas és holdvilágot, és mivel az nagyon tetszett, kíváncsi voltam erre a regényre is. A fülszöveg alapján a Pendragon legenda egyszerre tűnt történelmi regénynek, kriminek és misztikus műnek. Az olvasottak tükrében tényleg nem lehet egy konkrét műfajba besorolni a regényt, de talán a kalandregény áll hozzá a legközelebb. Sokszor olyan érzésem volt, mintha a Rózsa nevének magyar verzióját olvasnám. Pedig Szerb Antal regénye jóval korábban íródott (1934-ben adták ki először), mint Umberto Eco műve (1980-ban jelent meg). 

Bár nekem az Utas és holdvilág jobban tetszett, a Pendragon legendát is jó volt olvasni. A műfajok keveredése mellett a szereplőkről is részletes ábrázolást kapunk, ugyanakkor az eseményeket nem mindig volt egyszerű követni. Például amikor Lene, Bátky, Osborne és Cynthia az Earl keresésére indulnak és Bátky fogságba esik, akkor elsőre nem volt egyértelmű, hogy amit átél, az éppen álom vagy valóság. Csak akkor váltak világossá a dolgok, amikor másodszorra is elolvastam ezt a fejezetet. Az idő sem lineáris: a jelen eseményeit sokszor megszakítja egy-egy múltbéli történet vagy visszaemlékezés. 

A fő cselekményszálnak tekinthető nyomozás megadja a kellő lendületet, de emellett a Rózsakeresztesek történetszála is érdekes. A kedvenc jeleneteim azok, ahol ez a két szál összefonódik. Imádtam a pendragoni felfedezőtúrát a rejtélyes termekkel és a vadregényes tájjal. A tudományok mellett a romantika is nagyon jól illett ebbe a regénybe és még a humor is teret tudott kapni. Mindez nagyon intelligens módon van tálalva, több részt is azért kellett újraolvasnom, mert elsőre a nyelvezete vagy a stílusa ragadta meg a figyelmemet. A regény végén kicsit sok volt nekem a misztikum, viszont örültem neki, hogy tisztességes és méltó lezárást kapott a mű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése