2022. április 5., kedd

Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Fülszöveg: Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent. Az Éjfél Könyvtárban levő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják. Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét? 

Leginkább a fülszöveg fogott meg ennél a könyvnél, hiszen mindannyian követünk el hibákat és hozunk olyan döntéseket, amelyeket aztán később megbánunk. A kezdés - ennek megfelelően - kicsit depresszív hangulatú lett, de szükséges volt ahhoz, hogy megértsük, Nora milyen körülmények hatására kerül az Éjfél Könyvtárba. Egyébként a történet nagyon sok ponton a Being Ericára emlékeztetett és könyvben is ugyanolyan jól tudott működni, mint mozgóképen. 

Érdekes volt maga a könyvtár is a sok-sok kötettel, amelyek Nora életének egy-egy szeletét mutatták meg. És persze az egészet Norával együtt fedezhetjük fel. Elsőre egyébként nem tudtam, hogyan fogják kitölteni ezek a könyvek a cselekményt, mert Nora élete nem bővelkedett izgalmakban, utólag mégis úgy gondolom, hogy mindegyik élet-alternatíva érdekes volt. Néhány tényleg tökéletesnek tűnt, de aztán a főszereplővel együtt be kellett látnom, hogy ezek bizony csak tünékeny illúziók. Mindenesetre jó volt eljátszani a gondolattal, hogy az én mostani életem mennyi döntés eredménye és vajon hogyan alakultak volna a dolgok, ha anno bizonyos helyzetekben másként cselekszem. 

Nagyon olvasmányos volt a regény, egymás után faltam a fejezeteket (konkrétan három nap alatt olvastam ki az egész könyvet), mert nagyon kíváncsi voltam, hogyan fog végződni a sztori. Nagy meglepetés nem ért, mégis így lett számomra kerek a történet. Nem kizárt, hogy Matt Haig többi könyvét is elolvasom majd, az Éjfél Könyvtár mindenesetre nagyon tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése