2018. augusztus 20., hétfő

Bron/Broen - 4. évad

A The Americans után a svéd-dán koprodukcióban készült Bron/Broen is idén érkezett el a búcsúévadához. A sorozat ismérvei, úgymint a komor és fakó színek, a nyomasztó skandináv táj, az ügy felgöngyölítéséhez kapcsolódó rengeteg szereplő és a kiváló karakterábrázolás ezúttal is maradéktalanul teljesültek. A Broen azon ritka sorozatok közé tartozik, ahol mindegyik évad egyenletesen magas színvonalú.


Meglehetősen furcsa üggyel indul a negyedik évad: a dán Bevándorlási Hivatal igazgatóját, Margrethe Thormodot egy gödörbe ásva találják, a fejét pedig a felismerhetetlenségig összeverték. Ebből aztán egy meglehetősen szövevényes ügy bontakozik ki és csak az utolsó epizódokban áll össze teljesen a kép. A korábbi évadoktól eltérően ezúttal nem tíz, hanem csak nyolc epizód állt a készítők rendelkezésére és bár a nyomozás teljesen lezárult, a vége egy kissé kapkodósra és banálisra sikerült.


Ezt leszámítva viszont nem lehet panasz az évadra. A nyomozások mellett ugyanis nagyon szépen tudták árnyalni az eddig megismert karaktereket. Sagaval az évadnyitóban egy börtönben találkozunk, ahová anyja halála miatt került. Szerencsére nem marad ott sokáig és a pszichológiai beszélgetéseken keresztül még alaposabban megismerhetjük őt. Sok olyan dolog elhangzott ezeken a konzultációkon, amit már korábban is tudtunk vagy ki lehetett következtetni, számomra mégis az évad legérdekesebb jelenetei közé tartoztak. 


Saga mellett Henrik is nagy hangsúlyt kap. Az előző évadban annyit tudtunk meg róla, hogy nyolc évvel korábban elveszítette a feleségét és lányait. Saga magánakciójának és kitartó munkájának köszönhetően visszakapja egyik lányát, Astridot. Igazi érzelmi hullámvasút Henriknek ez az évad és míg évad elején Sagát gondoltam labilisabb szereplőnek, az éved végére egyre inkább Henrik lett az. Viszont ahogy Saga is mondja, a pszichológiai nehézségeik ellenére ők ketten remek párost alkotnak. Pedig Henrik új társa, Jonas is szimpatikus szereplő, de igazán akkor "áll helyre" a sorozat dinamikája, amikor Saga kikerül a börtönből és újra Henrikkel dolgozhat együtt. 


A finálé a fő ügy mellett Saga rendőri karrierjének végére is pontot tett. Érdekes, hogy pont az Öresund-hídon hajítja a tengerbe a jelvényét. Azon a hídon, ami összeköti Dániát és Svédországot és ahonnan az első évad is indult. Ebben az évadban csak összekötő szerepe volt, de az utolsó jelenettel mégis nagyon szép keretet adott a sorozatnak. Ahogy a főcímdalban is elhangzik: "And everything goes back to the beginning." Hiányozni fog a sorozat minden elemével és szereplőjével együtt. 

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése