2016. augusztus 21., vasárnap

Me Before You - Mielőtt megismertelek (2016)

Idén jobbára a 2015-ös év filmterméséből tudtam szemezgetni, mert a szuperhősözönben egyszerűen elvesztek az olyan alkotások, amiket szívesen nézek. A Mielőtt megismertelek viszont egy friss, idei film, bár igazság szerint nem sokat vesztettem volna, ha kihagyom. 


A sztori egyáltalán nem bonyolult: Lou, miután elveszti munkáját a teaházban, ápolónőnek szegődik egy gazdag, de nyaktól lefelé mozgásképtelen, kerekesszékes fiú (Will) mellé. Ahogy egyre jobban megismerik egymást, a lány beleszeret a fiúba, Will viszont az öngyilkosságát tervezgeti. Lou "feladata" tehát az, hogy meggyőzze Willt, hogy igenis érdemes élni. 


A film problémafelvetése új, minden másban viszont olyan, mintha a francia Életrevalók lebutított változatát nézném. Hiába van meg a drámai alapanyag, alig lehet érezni a súlyát. Will helyzetével nehéz azonosulni (valljuk be, nem sok olyan ember van, aki a testi fogyatékossága mellett kőgazdag és egy kastélyban tengeti napjait), Lou pedig helyenként annyira esetlen és naiv, hogy nem veszi észre, mi zajlik körülötte. Azt például egyszer sem hányja a barátja (Patrick) szemére, mennyire nem működik a kapcsolatuk. 


Szóval hiába van egy jó történet, a megvalósítás annyira felszínes, hogy még csak el sem tudott gondolkodtatni a film. Azt, hogy Will élete mitől lehetne teljes, csak mások elmondásából, illetve a testiségre vonatkozó dolgokból (síelés, hegymászás, úszás, szex) tudjuk, a lelki aspektus szinte teljesen kimarad. Mindennek tetejébe a Lout alakító Emilia Clarke sem remekel, a film első felében borzasztó idegesítő a játéka. 


Összességében jóval többet vártam ettől a filmtől. Drámaként nem működik, a vígjátéktól messze van, talán a romantikus filmek sorába lehetne besorolni, azok közül is a felejthetőek közé. 

Értékelés: 5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése