2016. augusztus 12., péntek

Being Erica - 3. évad

Az izgalmas második évad után elég hamar végeztem a harmadik évad megtekintésével és bár ebben a 13 részben is voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek, a sorozat színvonala összességében nem változott. Az alapkoncepció viszont már nem teljesen ugyanaz, mint az első évadban és a jelen ezúttal is érdekesebbnek tűnt, mint a múlt. 


Na de kezdjünk mindent az elején! Az előző évad azzal zárult, hogy Erica belép egy titokzatos zöld ajtón. Hogy ez az ajtó hová vezet, arra már az évadnyitóban választ kaptunk. Igen, Erica szintet lépett és immár egy csoportterápián találja magát. Az előző évadban ugyebár az volt újdonság, hogy Dr. Tomon kívül is vannak terapeuták (Dr. Fred, Dr. Naadiah), most pedig azzal kellett szembesülnie, hogy nem ő az egyetlen, aki részt vesz egy ilyen különös terápián.


Első blikkre nem volt túl szimpatikus a csoport és bár több olyan epizód is volt, ahol két ember együtt próbált megbirkózni egy múltbéli helyzettel, a csoporttagok közül csak Adamet tudtuk jobban megismerni. A többieknek még a neve sem maradt meg és csak minimális információt tudtunk meg róluk. Adam viszont izgalmas és sokszínű karakter volt, bőven lehetett rá építeni és Ericaval is jó hatással voltak egymásra. 


A múltbéli utazások erősen megfogyatkoztak ebben az évadban, csak akkor vetették be őket, ha komoly funkciójuk volt a jelenre vonatkozólag (pl. Jennyvel való barátság) vagy az adott szereplő jelleméhez tettek hozzá (pl. Adam családi háttere). Így kaptunk időhurkos, alternatív valóságos és problémamegoldós epizódokat, amikről túlzás nélkül állíthatom, hogy a szezon legjobbjai között vannak. Már az előző évadban megállapítottam, mennyire jól áll a sorozatnak az efféle kísérletezés, ami szerencsére ebben az évadban is remekül működött. Az új látásmód mellett ugyanis hatalmas teret adtak a színészeknek, akik szemmel láthatólag élvezték a szerepüket és olyan oldalukat is megmutatták, amelyek korábban nem jöttek elő. 


Erica és Adam mellett Dr. Tomnak is jelentős szerepe volt és bár az elmúlt két évad során sok mindent megtudtunk róla és a múltjáról, most láthattuk, milyen következményekkel járnak bizonyos tettei. Erica életének alakulásán kívül ez a történetszál érdekelt a legjobban. Dr. Tom "büntetésére" többször is utaltak, ennek tükrében másra számítottam, de mivel a Being Erica alapvetően egy csajos sorozat, a túlzott high concept nem biztos, hogy jó irányba vitte volna az eddig felépített világot. 


Hogy hová fut ki az évad, az nem ért váratlanul, az oda vezető út viszont igen. A 12. rész ugyanis egy olyan fordulatot hozott, ami miatt már a sorozat kaszáján gondolkoztam, de aztán örömmel nyugtáztam, hogy a készítők nem borították fel egy tollvonással három évad munkáját. Jutalmul ismét egy csinos cliffhangerrel zárták az évadot, no meg egy karácsonyi különkiadással, ami önmagában aranyos és ünnepi hangulatú epizód volt, az események szempontjából azonban simán ki lehetett volna hagyni. Az évadzáróban tehát Erica ismét boldog és legalább olyan teljes az élete, mint az első évad végén volt. A különbség csak annyi, hogy a folytatásban már doktorként fog tevékenykedni.

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése