2015. július 20., hétfő

Salem - 2. évad

Finálézott a WGN tavaly indult sorozata, amit anno nagyon vártam, de végül mást kaptam tőle. A második évadot ennek fényében követtem és bár alapjaiban nem sok mindenben változott a sorozat, nem bántam meg, hogy kitartottam mellette. 


Nagy minőségi ugrás nem következett be, de az mindenképp pozitívum, hogy idén sokkal összeszedettebb volt az évad. Látszott, hogy a készítőknek komolyabb céljaik vannak, így a szereplőket is eszerint mozgatták. Ennek köszönhetően jóval eseménydúsabbak és izgalmasabbak lettek az epizódok, és a fordulatok is többször okoztak meglepetést.


Míg az első évad a nagy rítusról és Mary diadaláról szólt, a másodikban a rítus utózöngéit és Mary zuhanását követhettük végig. Az előző évad vége már megágyazott Mary és Mercy konfliktusának, de az igazi harcra most került sor. Brutális lett a leszámolás, amiből alig ocsúdtunk fel, máris új fronton ostromolták Mary hatalmát. Hathorne, az új bíró komoly ellenfélnek bizonyult a városvezetésben, de az igazi nagyágyú Palatine Ingrid Von Marburg grófnő volt, akivel szemben nem sok esélye volt Marynek.


A szerepre Lucy Lawlesst szerződtették le, ami kiváló döntésnek bizonyult. A grófnő karaktere a köré épített mitológiával zseniális volt, minden pillanatban izzott körülötte a levegő. Anne Hale jellemét is szépen kibontották, apja könyvének segítségével fokozatosan ismerte meg az erejét és a múltját. A többi új szereplő (doktor, Sebastian) behozása szintén sokat lendített az évadon és mivel elég karakteres színészeket sikerült castingolni, nem fulladtak unalomba a jeleneteik.


Külsőségeiben is javult a sorozat. Az előző évadra jellemző képi világ megmaradt, de sokkal több sötét és ijesztő jelenetet kaptunk (nálam a kútban játszódó jelenet vitte a prímet), mint tavaly. Emellett majdnem minden epizódra jutott egy-egy érdekesebb varázslat, amiknek a szövegét néha igazi kihívás volt rímekbe szedni. Az évad közepétől a zenében figyelhető meg változás. Egyre különlegesebb dallamok csendültek fel, amelyek finoman idomultak a történethez és sokszor fel tudták dobni az adott jelenetet.


Párbeszédek terén még van hová fejlődnie a sorozatnak, néhány helyre nagyon gyengén megírt dialógusok kerültek, amik rontották az összhatást. Talán a harmadik évadban ezt a csorbát is sikerül kiköszörülni. Apropó harmadik évad... ahogy a finálé záró képsorait néztem, azt vettem észre, hogy bár a sorozat a boszorkányokra fókuszál, csupa szeretethiányos szereplőt látunk, akiknek esélyük sincs (vagy csak nagyon kevés van) a boldogságra. A történetszálak nagy részét ráadásul le is zárták, így nem sok kiindulópont maradt a folytatásra. Félő, hogy olyan irányba megy el a sorozat, amivel lerombolják az eddig felépített világot. Remélem, nem ez a forgatókönyv valósul meg.

Értékelés: 6.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése