2015. március 28., szombat

How to train your dragon 2 - Így neveld a sárkányodat 2 (2014)

A 2010-ben készült How to train your dragon után kíváncsi voltam a folytatásra, ami négy év után meg is érkezett. Ennek ellenére elég sokáig halogattam a megtekintését, mert féltem, hogy a 2014-es film nem üti meg az elődje színvonalát, de mivel mindenhol dicsérő véleményeket olvastam róla, ideje volt lecsekkolni. 


Hablaty hőstette után Hibbant-sziget valóságos sárkányparadicsommá vált, ahol a vikingek sárkányversenyekkel múlatják az időt. Hablaty azonban inkább a tágas eget igyekszik meghódítani Fogatlannal együtt. Egyre magasabbra, egyre messzebb merészkednek, olyan tájakra jutnak, ahol nem járt még viking. Így fedeznek fel egy titkos jégbarlangot, melyben több száz idomítatlan sárkány fészkel. A tűzköpő fenevadaktól Hablaty nem ijedne meg, ám a barlang őre, a titokzatos sárkánylovas már komolyabb ellenfélnek tűnik. Hablatyék miatta keverednek bele életük legnagyobb háborúságába: a rájuk váró nagy csatán nemcsak az ő életük múlik, hanem az emberek és sárkányok jövője is. 


Utoljára talán a Shrek második része után mondtam azt, hogy van értelme a folytatásoknak, amihez most az Így neveld a sárkányodat is csatlakozhat. A rövid bevezetőt követően hamar beszippantott a történet és a film végéig el sem engedett. Minden megvolt benne, amit az első részben szerettem, ugyanakkor az is látszott a filmen, hogy négy évvel vagyunk az első rész után. Hablaty érettebb lett; már nem az jelenti neki a legfőbb gondot, hogy a falu lakói a különcsége miatt szekálják, hanem az, hogy apja rá akarja hagyni a törzsfőnöki címet. 


A téma tehát egy kicsit komolyabb és a harcoknak is nagyobb súlya van, de a tálalás egyáltalán nem szájbarágós. A karakterfejlődésen túl a korábban megismert univerzum is tágul: nemcsak Berk szigetén élnek sárkányok és Hablaty halottnak hitt anyját is megismerjük. Utóbbihoz egy drámai vonal is kapcsolódik, ami egy gyerekeknek készült filmtől meglepő, de összességében tetszett, hogy a készítők nem ragaszkodtak a rózsaszín cukormázhoz. 


A sárkányok megjelenítése és a látványvilág ezúttal is pazar volt, és külön meg kell jegyeznem, mennyire színes volt a tűzokádó lények felhozatala. Mindenféle alakú, formájú és színű sárkány előfordul, de egyik sem ijesztő. A történet adta feszültséget és sötétebb tónusokat egyébként nagyon sok poénnal próbálták oldani, amik mind a fiatal, mind az idősebb közönségnél működtek. 

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése