2014. október 24., péntek

Trance - Transz (2013)

Állítólag műtárgyat lopni könnyű. Aki elég tökös, elég ötletes, és tényleg nagyon akarja a pénzt, annak sikerülni fog. Simon egy aukciósház alkalmazottja, és bebizonyítja: ő is meg tud lovasítani egy értékes festményt. De rafinált tette elkövetése után sajnos egy másik régi mondás is beigazolódik: nincs tökéletes bűntény. A bajokat részben az okozza, hogy átmenetileg szövetkezni volt kénytelen egy műkincsrabló bandával, részben pedig az, hogy akció közben nagyon beütötte a fejét: így aztán teljesen elfelejtette, hova rejtette el a milliókat érő képet. A banda főnöke mindent megpróbál, hogy emlékeztesse őt, de a kínzás sem segít. Így aztán felbérelnek egy hipnózissal foglalkozó pszichológust hogy vezesse be őket szövetségesük titkos gondolatai közé. 


Wow, wow és wow! Nem mostanában láttam olyan filmet, ami után lelkendezni tudok. Már bánom, hogy nem csináltam listát a 2013-as év filmterméséből, mert egyre jobb alkotásokba futok bele. A Trance-ről előzetesen csak annyit tudtam, amennyi az itteni leírásban is szerepel, de még így is messze felülmúlta a várakozásomat. Simon narrálása után egy festményrablásba csöppenünk, utána pedig szélsebesen sodornak magukkal az események. 


A film számos apektusában emlékeztet a 2010-es Inceptionre és a vége is ugyanúgy a székbe szegezi az embert. Az izgalmas sztori bőven ki tudná tölteni a játékidőt, de igazán a képi világ és a zene miatt hatásos a Trance. Az álom és a valóság közötti határok elmosódnak, így a történet követése nem kevés figyelmet igényel. Viszonylag kipihenten ültem neki a filmnek, kétszer mégis meg kellett állítanom, mert elveszítettem a fonalat. 


Alattomos film a Trance, ugyanis sok minden nem az, aminek látszik, de a fordulatok és csattanók ismeretében azt kell mondjam, hogy rendkívül okosan építették fel a cselekményt. Danny Boyle folyamatosan játszik velünk, elhiteti, hogy egy bizonyos eseménysor így történ(hetet)t, aztán a következő pillanatban teljesen más következik be. Rettentően élveztem ezt a játszadozást, legfőképpen azért, mert végre nem ugyanazokat a lerágott csontokat használták, mint a hasonló műfajú filmekben. 


A színészek játéka pazar, különösen a három főszereplőt alakító színész (James McAvoy, Rosario Dawson és Vincent Cassel) varázsolt el. Jól összerakott, fordulatos és remek színészi alakításokat felvonultató film a Trance, egyértelműen a 2013-as év egyik gyöngyszeme. 

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése