2013. április 7., vasárnap

Livide - Halovány (2011)

A Titanic filmfesztivál idei felhozatalából egyedül ez a film tűnt érdekesnek és mivel két éve készült (tehát nem a legfrissebb darab), könnyen be tudtam szerezni. A történet főszereplője a zárkózott Lucy, aki elvállal egy ápolói állást. Első munkanapján ellátogat az idős Mrs. Jessel házába, aki kómában van és nincs aki gondoskodjon róla. Amikor a lány megtudja, hogy az öreg hölgy (aki korábban szigorú balett-tanár volt) kísérteties háza kincseket rejt, úgy dönt, hogy megpróbálja felkutatni. Este Williammel és Bennel betörnek a házba és megszereznek egy titokzatos kulcsot is, amit a tanárnő a nyakláncán hordott, hogy az állítólagos elrejtett kincseket megtalálják. 


Horrorfilmként szerepel a Livide, de francia film lévén kíváncsi voltam, van-e benne valami plusz vagy csak a sablonhorrorok sorát gyarapítja. A stáblista megjelenésekor úgy éreztem, hogy erre a filmre mindkettő igaz. Ha a felszínt nézzük, akkor egy egész tisztességes horrorfilmet kapunk, ami a már jól ismert klisékből építkezik. Az ugyanis az elejétől sejthető volt, hogy a néni nem sokáig fog az ágyban maradni. Az asszony saját története a balett-tanítással és a kislányával már visz némi színt a filmbe, de a Livide még így sem lett kiemelkedő alkotás. 


Pedig szinte minden adott volt hozzá: a régi és sötét ház, az ágyon fekvő sovány öregasszony, az ijesztő kitömött állatok... és mégis, alig van rémisztő momentum a házban. Az alagsorban levő letakart és pókhálóval borított tárgyakat például abszolút nem használják ki, hosszú percek telnek el különösebb félelem nélkül. Csak a bezártság érzetét tudták átadni, de az sem tartott túl sokáig. A vámpíros vonal érdekesnek tűnt, de mivel kevés szereplő van a filmben, az első vérengzés után unalmassá vált. 


A vérrel egyébként nem spóroltak és a durva részek is rendben voltak. A sztori kidolgozott és a végén minden a helyére kerül, de a múltbéli események így is érdekesebbek voltak, mint a menekülés és a bujkálás a sötét kúriában. A 90 perces keretbe nyilván nem fér bele minden, mindenesetre érdekelt volna, hogy lett ilyen Jessel, illetve hogyan szövetkezett az idősebb dokinővel. Egyszer meg lehet nézni a Lividét, de amíg a Más világ egyes jeleneteitől a mai napig kiráz a hideg, addig ez a film sajnos nem tudja ugyanazt a hatást hozni.  

Értékelés: 5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése