2012. december 15., szombat

Lawless - Fékezhetetlen (2012)

A '20-as, '30-as években játszódó filmek általában jókora előnnyel indulnak nálam, főleg, ha olyan remek előzetessel rendelkeznek, mint a Lawless. A nagy gazdasági világválság idején járunk. A Bondurant-fivérek, Forrest (Tom Hardy), Jack (Shia LaBeouf) és Howard (Jason Clarke) igazi legendának számítanak a Virginia állambeli Franklin megyében, hiszen a szesztilalom idején jól menő csempészüzletet tudhatnak magukénak. A jólét azonban veszélybe kerül, amikor feltűnik a színen Charles Rakes különleges ügynök (Guy Pearce), a törvény új ura, aki azonban korruptabb mindenkinél, és részesedést követel magának a fivérek üzletéből. Ők azonban nem hajtanak fejet senki előtt, így felveszik a harcot Rakes ellen. 


Minden ízében a western filmek hangulatát idézi a Lawless. A ruhák, az autók, a zene, a légkör és maga a gengszteres téma annyira jól vissza tudták adni a korszakot, hogy simán el tudom inni, hogy így zajlottak anno az események. Kemény és kíméletlen világot mutatnak be, ahol a keményen odacsapnak, ha az illető érdeke úgy kívánja. Mai szemmel már nem tűnnek annyira durvának a véres jelenetek, de a 20. század első évtizedeiben elég brutálisak lehettek. Feszültség tekintetében kicsit többet vártam, néhány helyen tovább is húzhatták volna a néző idegeit, hogy ez a hatás is érvényesülni tudjon. 


A színészek alakítása egyszerűen pazar, mindenki a legjobb teljesítményét nyújtja. A három Bondurant-fivért alakító színészek közül legjobban Shia LaBeouf lepett meg. Pár éve még a Transformersben menekült a robotok elől és bár azt a filmet nem láttam, a Lawlessben nagyszerűen helytállt. Az ő karaktere fejlődött a legtöbbet, a film elején látott kölyökből a film végére érett férfivá vált. Tom Hardyt az eddigiektől  merőben eltérő szerepben látjuk és remekül illett hozzá a szűkszavú, de tekintélyt parancsoló báty alakja. A déli tájszólásról nem is beszélve. Jessica Chastain és Mia Wasikowska a női finomságot hozták ebbe a férfidominanciájú környezetbe és bár nem szerepeltek sokszor, üdítő volt a jelenlétük. 


Charles Rakes karaktere viszont elfáradt a film végére. Talán a túlzott elszántság és küzdelem miatt, de az utolsó jelenetben már nem tudtam őt komolyan venni. A legvégére hagytam a háttérben főnökösködő Gary Oldmant, aki csak pár jelenet erejéig szerepel, utána pedig hosszú időre eltűnik, mintha nem is létezne. Pedig a lövöldözés után arra számítottam, hogy ő is ugyanolyan meghatározó szereplő lesz a történetben, mint a Guy Pierce által alakított főgengszter. 


A karakterek jók, a sztori mégsem állt össze egy egésszé. A tempó kellemesen ráérős, ennek ellenére a film első felét kapkodónak éreztem. Nem volt egyértelmű, hogy ki kivel van, így vissza kellett tekernem a lejátszón, amit moziban ugye nem tudnék megtenni. A Lawless igaz történeten alapul (Matt Bondurant 2008-ban megjelent The Wettest Country in the World című könyvében nagyapja történetét írta meg), viszont túl sok mondanivalóval nem rendelkezik. Az antihős főszereplők és a törvénytelen úton valós megélhetés (szeszfőzde az alkoholtilalom idején) miatt drukkolni lehet a karaktereknek, de nem lehet őket olyan legendásnak érezni, mint amennyire a film ezt sugallja.

Értékelés: 7.5/10

2 megjegyzés:

  1. "Pár éve még a Terminátorban menekült a robotok elől"

    Transformers. Az első részt érdemes megnézni, mert meglepően szórakoztató. A folytatások viszont gyengék.

    A Fékezhetetlen legnagyobb baja az volt, hogy rossz helyre tették a hangsúlyokat.
    Bár Shia alakítása tényleg nem volt rossz, de színészileg eltörpül a két tesó mögött, és kár, hogy ő volt a középpontban.
    Az utolsó pár perc meg teljesen felesleges volt. Hamarabb kellett volna befejezni a filmet.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a korrigálást, máris javítom.

    VálaszTörlés