2012. december 25., kedd

It's a wonderful life - Az élet csodaszép (1946)

Bár nem igazán nézek tévét, Karácsonykor általában kivételt teszek és bele szoktam nézni az aktuális műsorkínálatba. Pár filmtől eltekintve idén is ugyanazokat a filmeket vetíti a tévé, mint tavaly, úgyhogy ezúttal egy olyan alkotást választottam, amit már sokan ajánlottak a figyelmembe. 

Egy Bedford Falls nevű amerikai kisvárosban vagyunk a '40-es évek közepén. Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a "nagyfőnöktől" azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép és élni igenis érdemes! 


Nem sokszor találkozom olyan filmekkel, amik a '40-es években készültek, pedig megvan a maguk varázsa. Egy olyan korba kalauzolják el a nézőt, amikor az emberek élete nem az eszeveszett rohanásból állt és a dolgaikat is jobban megbecsülték. Persze a pénz és a hatalom akkor is sok mindent meghatározott, de a szeretetnek, a hűségnek, a megbocsátásnak és az empátiának sokkal nagyobb értéke volt, mint most. Ez a film is ezt hivatott bemutatni. Egy olyan ember életét követjük nyomon, aki mindig mások problémáit helyezi előtérbe és a saját vágyairól is képes lemondani, hogy másoknak segítsen. Csupa olyan értéket közvetít a film, ami a maiakból sokszor hiányzik. 

A szereplőgárda impozáns, James Stewart és Donna Reed fantasztikus alakítást nyújtanak, és még a legkisebb szerepeket is karakteres színészekre osztották. Rengeteg embert mozgat a film, de még a tömeg sem tűnik masszaszerűnek, hanem inkább egyének sokaságának. A ruhák, a zene, az érzelmek és az akkori élet- és gondolkodásmód teljesen magával ragadó, úgyhogy ezt a filmet még nagyon sokszor újra fogom nézni. Egyedül a film hossza zavart, mert soknak éreztem a kétórás játékidőt. 

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése