2024. április 14., vasárnap

The First Wives Club - Elvált nők klubja (1996)

Hosszú kihagyás után jöjjön ismét egy filmes bejegyzés. A friss alkotások helyett egy régebbi, mára már klasszikusnak számító filmet néztem meg, ami eddig kimaradt a filmes listámról. A sztori és az előzetes alapján jó kis vígjátéknak ígérkezett az Elvált nők klubja, úgyhogy kíváncsi voltam, mit hoznak ki ebből az alapanyagból. 

1969-ben egyszerre diplomázik le négy lány: Cynthia, Elise, Brenda és Annie. Négy elválaszthatatlan jóbarát, akik örök segítséget és barátságot fogadnak egymásnak. Az évek múlásával azonban messze kerülnek egymástól és egy szomorú tragédia hozza ismét őket össze. Kiderül, hogy nagy szükségük van egymásra. Mindhárman elváltak és mind lelkileg, mind anyagilag csúnyán rászedték őket. A közös katasztrófa egységbe kovácsolja őket, elmés bosszúra készülődnek az ex-férjeik ellen. Mivel az asszonyok saját karrierjükön túl nem csekély szerepet vállaltak férjeik üzleti életének felépítésében, tisztában vannak gyenge pontjaikkal. Az örökre megbélyegzett "első feleségek" támadásba lendülnek volt férjeik ellen, hogy "visszafizessenek" nekik mindent, kamatostól. 


Úgy tartja a mondás, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Na de mi történik akkor, ha a sikeres férfi otthagyja a biztos hátországot jelentő nőt egy fiatalabb jelölt kedvéért? Nos, a film kiindulópontja pontosan ez. Bár egy közel 30 éves filmről beszélünk, sok tekintetben aktuális a mondanivalója. Az öregedés megélése - férfi és női oldalról egyaránt -, valamint Cynthia öngyilkossága ellenére az Elvált nők klubja egy vígjáték, ennek megfelelően humorral próbálja meg feldolgozni ezeket a témákat. 


Hogy ez mennyire sikerül neki, az már egy más kérdés. A forgatókönyv sajnos nem túl erős, a három nő a film harmadában szembesül azzal, hogy a férjeik el akarnak válni tőlük, így a "bosszú" elég összecsapott és kidolgozatlan lett. Ezt ellensúlyozandó igazi sztárparádét vonultat fel a film - konkrétan 6 Oscar díjas színész játszik benne! -, számomra csak ők mentették meg ezt az alkotást. A vígjátéki elemek csak a revansban jelennek meg, de egyik sem volt emlékezetes vagy hangosan nevetős. Sőt, mai szemmel már inkább kínosnak mondanám őket.

Elise, Brenda és Annie triója működőképes, de azért vannak benne döccenők. És számomra pont itt jöttek ki a film legnagyobb negatívumai. Több filmet is láttam már Diane Keatonnal, de ebben a filmben borzasztóan idegesítő volt az alakítása. A trió veszekedését sem igazán tudtam hová tenni. Az érthető volt, hogy miért ugrottak egymásnak, de nagyon fura volt látni, hogy ötvenévesek tinilányok módjára viselkednek.  

Nyilván a volt férjek iránti bosszú nem folytatható a végtelenségig, amit a szereplők is belátnak. A film vége ezért is tetszett, mert van karakterfejlődés és a három nő olyasmit hoz létre, ami túlmutat a személyes sérelmükön és veszteségükön. Ez tetszett a legjobban ebben a filmben; enélkül és a színészek nélkül egy könnyen felejthető film lett volna az Elvált nők klubja. 

Értékelés: 6.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése