2023. január 1., vasárnap

Glass Onion: A Knives Out Mystery - Tőrbe ejtve: Az üveghagyma (2022)

Szinte napra pontosan egy éve néztem meg a Tőrbe ejtve c. krimit, 2022 decemberében pedig megérkezett a folytatás. Pontosabban a következő film Benoit Blanc nyomozásával, ugyanis az Üveghagyma teljesen különálló alkotás, semmilyen módon nem kapcsolódik a korábbi filmhez. 

Ezúttal nem egy vidéki kúria a helyszín, hanem egy görög sziget, ahová a dúsgazdag Miles Bron meghívja a barátait egy könnyed, nyaralós hétvégére. A társaság az Üveghagyma nevű épületben egy megrendezett nyomozásban is részt vesz, de Blanc hamar rájön, hogy a látszólagos vidámság ellenére a társaság bármelyik tagjának jó oka lenne megölnie a házigazdát. 

Nagyon hosszan építkezik a film, mire eljutunk a tényleges gyilkosságig, majd félidőnél szokatlan fordulatot vesz a film és egy új szemszöget figyelembe véve jutunk el a végkifejletig. A gyilkos személyét nem volt nehéz kitalálni (minden mozdulata tisztán kivehető az adott jelenetben), a film második fele igazából a miértet és a hogyant magyarázza meg. Nekem emiatt csalódás volt ez a film, Benoit Blanc okfejtése túlságosan elnyújtott és szájbarágós volt. Nyomozásból sem kapunk túl sokat, a "játéknyomozás" számomra sokkal érdekesebb volt, mint a valódi gyilkos leleplezése.

A karakterek nem túl izgalmasak, az azonban rögtön látszik rajtuk, hogy mennyire felszínesek, könnyen manipulálhatók és bármire hajlandóak a sikerért. A barátságuk is csak látszólag erős, valójában mindegyikőjüket az egyéni érdek vezérli. Ebből a szempontból kifejezetten tetszett a film, hiszen a kiöregedő modell, a buta szőke, az influenszer és a politikai pályára készülő családanya ugyanúgy megkapja a maga görbe tükrét, mint az Elon Muskra hajazó techguruk. Társadalom- és napjaink trendjeinek kritikájaként nekem sokkal jobban tudott működni ez a film, mint krimiként. 

Nem beszélve arról, hogy még a Covid idején tapasztalt karantént is ügyesen bele tudták építeni a filmbe. A szereplők a szigetre lépésig maszkot hordanak és egymástól is tisztes távolságot tartanak. A színészek végig lubickolnak a szerepükben és a sziget adottságait is jól kihasználják az épületekkel együtt, de hiába az illusztris névsor és a pazar cameók, színvonalban ez a film sajnos elmarad a korábbitól. 

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése