2021. október 17., vasárnap

Trezor (2018)

Az 1956-os szabadságharcot vérbe fojtó, újraszerveződő belügyesek '56 novemberében azzal a kínos helyzettel szembesülnek, hogy képtelenek behatolni a saját trezorjukba, ahol a bizalmas, személyes anyagokat őrzik. A speciális trezorkulcsok a forradalom zűrzavarában elvesztek, a trezorajtó pedig olyannyira bombabiztos, hogy a kézigránátnak sem enged. Pedig az épületet felügyelő orosz katonák sok mindennel próbálkoznak. Végül rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, akinek egyszer már sikerült feltörnie ezt a trezort. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított... 

Az 1950-es évek igen kedvelt téma a magyar filmekben, az utóbbi időben jó néhány alkotás készült, amelynek a cselekménye ebben az időszakban játszódik. A Trezor egy másik oldalról mutatja be az eseményeket és igaz történeten alapul. Közvetlenül a forradalom után vagyunk, így a feszült légkör a film minden képkockáján érezhető. A korhűséget a bútorok és az orosz dialógusok is tükrözik, a katonák és az őrök között egyetlen magyar szó sem hangzik el. 

A trezor kinyitása viszonylag gyorsan lezajlik és szerencsére a film tempója a későbbiekben sem ül le. A halott kiskatona, a bezárt zongorista és a kimenekülés lehetősége kellő izgalmat és dinamikát visznek a filmbe. Bár a trezor feltörője bűnözőnek számít, a személyiségét és a múltját megismerve egyre szimpatikusabbá válik és lehet neki drukkolni. A film legvégéig lehet reménykedni abban, hogy a szereplők sorsa jóra fordul, pedig tényleg csak minimális információt tudunk meg róluk. 

A történetvezetés mellett a színészeket is dicséret illeti. Anger Zsolt remekül hozza a rendszerből szép lassan kiábránduló, megkeseredett, ugyanakkor emberséges lakatost, Scherer Péter pedig a hatalomnak folyamatosan behízelgő ÁVH-st. A történelemből keveset kapunk most, sokkal nagyobb hangsúly esik a kisemberekre. Emiatt is tetszett ez a film és még a befejezésével sem volt gondom. A kisebb-nagyobb hibák ellenére kellemes meglepetés a Trezor, kevés dolog hiányzott ahhoz, hogy tökéletes film legyen. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése