2018. március 30., péntek

Gordon Ramsay-Kitchen Nightmares - Gordon Ramsay-A konyha ördöge

Aki régebb óta követi a blogot, az biztosan tudja, hogy szeretek főzni (sütni még nem annyira), és próbálok minél több konyhai trükköt és receptet elsajátítani. Főzős műsorokat is szívesen nézek, így bukkantam rá a brit skót sztárséf, Gordon Ramsay műsorára. 


A Kitchen Nightmaresből sok évad lement már, de mivel nem összefüggő epizódokból állnak, bármikor be lehet kapcsolódni a sorozatba. Én a 2. évad egyik epizódjával kezdtem és elég gyorsan magaménak tudtam a többi részt is. Az alapkoncepció az, hogy egy-egy lecsúszott étterem tulajdonosa Gordon segítségét kéri a talpra álláshoz. Nem meglepő módon hamar kiderül róluk, hogy vagy nem értenek az étterem vezetéséhez, vagy valamilyen személyes/családi probléma akadályozza az előrébb jutást. 


Gordon megfigyeli és elemzi a dolgokat az ételektől kezdve a konyha működéséig, majd a konzekvenciákat levonva pár változtatással és javaslattal próbálja segíteni a bajbajutott tulajokat. Az viszont már a tulajdonosokon múlik, mennyire tudnak élni a későbbiekben Gordon javaslataival...


Ami a legjobban tetszik, az talán Gordon személyisége. Amellett, hogy vérprofi és pontosan megfogalmazza a fő problémát, ért az emberekhez és közelebb tudja hozni őket egymáshoz. Korábban már láttam vele egy másik tévéműsort (a címére nem emlékszem), amiben kifejezetten arrogáns volt az emberekkel. Az is pozitívum, ahogy rávilágít a problémákra. Az egyik kedvenc jelenetem az 5. évad elejéről van, amikor Gordon egy étterem teljes kínálatát (ami 150 étel felett van) elkészítteti, majd meg is kóstoltatja a tulajokkal és a személyzettel. Két szezonnyi szállodai felszolgálás után szakmai szemmel is érdekes nézni a sorozatot. 


Ami már kevésbé tetszik - bár ez a formátum miatt is van -, az az ismétlődés. Mindegyik epizód ugyanazon sémára épül: pár perc alatt nyilvánvaló lesz az étterem problémája, a megoldási javaslat és a borítékolható happy end. Ennek feloldására van néhány olyan epizód, ami egy év távlatából mutatja be, hogyan boldogulnak az étteremtulajdonosok Gordon látogatása után. Ennek ellenére jó nézni a műsort, mert sok ihletet lehet meríteni belőle. 

Értékelés: 7.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése