2018. február 18., vasárnap

The Founder - Az alapító (2016)

McDonald's... Emlékszem, amikor Magyarországon megnyílt az első ilyen étterem. Óriási tömegek kígyóztak előtte és nagyon menő helynek számított. Amikor a kis városomban is lett egy McDonald's, akkor én is kipróbáltam a tévében reklámozott gyorsételeket. A tenyérnyi hamburgerek ugyan nem nyerték el a tetszésemet, így azóta sem megyek a sárga M-es étterem közelébe, az viszont megdöbbentett, milyen gyorsan nyíltak egymás után az éttermek.


A Founder is erről a folyamatról szól, bár a helyszín és az időpont más. Az illinois-i üzletember, Ray Kroc megismerkedik a Kalifornia déli részén hamburgerezőt üzemeltető McDonald fivérekkel az 1950-es években. Krockot lenyűgözi az étterem gyors kiszolgálási rendszere, s ügyesen manőverezve átveszi az irányítást a vállalkozás felett, és hamarosan milliárdos birodalommá és a világ egyik legismertebb márkanevévé fejleszti a McDonald'sot.


A dokumentalista jelleg ellenére nagyon hamar beszippantott a film és végig a képernyőre tapadva követtem az eseményeket. Ez nagyrészt a főszereplőt alakító Michael Keatonnek köszönhető, aki minden percben uralja a vászont. Elsőre esetlen ügynöknek tűnik, de amikor meglátja, mekkora lehetőség rejlik a McDonald fivérek hamburgerezőjében, azonnal ráharap a kínálkozó alkalomra (és szép lassan kisemmizi az ötletgazdákat).


Tetszett a film alapossága és az, hogy Kroc karakterét mennyire részletesen ábrázolják. Az ügyfelek mézes-mázos becserkészésén át az embereken gátlástalanul átgázoló, ugyanakkor zseniális franchise-kiépítő üzletemberként is remekel. Az egyik percben megsajnálná az ember, a másikban inná a szavait, a harmadikban pedig legszívesebben pofon vágná. Ráadásul elég gyorsan változnak ezek a hatások, ettől pedig meglehetősen dinamikus lesz a film.


Tömören megfogalmazva Kroc jókor volt jó helyen és fantasztikus, milyen jól meglátta a McDonald fivérek kis útmenti falatozójában a lehetőséget. Nélküle biztosan nem lett volna világszerte ismert ez az éttermi modell. A kedvenc jelenetem az, amikor egy játszótéren demonstrálják, hogyan alakították ki úgy az éttermi konyhát, hogy az alapanyagok rendelkezésre álljanak, minden időben elkészüljön és a dolgozók se akadályozzák egymást a munkában. Egyszerűen zseniális.


Nem mondanám egetrengető alkotásnak a The Foundert (igazából simán kihagyható), akit viszont érdekel, hogyan jött létre napjaink egyik legismertebb gyorsétterem hálózata, annak mindenképpen érdemes próbát tennie a filmmel.

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése