2015. október 31., szombat

Mr Robot - 1. évad

Nyáron az egyéb teendők miatt nem nagyon próbáltam be új sorozatot, a híreket és a kritikákat azonban figyeltem. Az USA újoncáról, a Mr. Robotról rengeteg dicsérő véleményt olvastam, úgyhogy nem volt kérdéses, hogy én is próbát teszek majd vele. 


A Mr. Robot történetének középpontjában egy Elliot Alderson nevű fiatal programozó áll, aki nappal biztonsági szakemberként dolgozik, éjszakáit viszont hackerkedéssel és rossz emberek lekapcsolásával tölti. Egy éjszaka, amikor internetes támadást észlel az E(vil) Corp. ellen, akkor kapcsolatba kerül az fsociety nevű hackercsoporttal és Mr. Robottal. A csoport célja eltörölni mindenki adósságát, az E(vil) Corp. emberekről tárolt adatait megsemmisítve. 


Rengeteg filmre és sorozatra emlékeztetett a Mr Robot (pl. Harcosok klubja, Amerikai Psycho, Utopia, Hunted és néha még a Nikita is felsejlett), de egyiket sem másolta, hanem sikerült eredeti dolgot alkotnia a készítőknek. A sci-fi alapokra épített sztori abszolút realisztikus és némiképp aktuális is, mégsem ez ragadott meg leginkább a sorozatból, hanem Elliot érzelmi utazása, amit Rami Malek kiválóan alakított.
 

Adott egy zseniális, ám szociális és pszichológiai problémákkal küzdő srác, akit egyik pillanatról a másikra besoroz egy világméretű társadalmi forradalom kirobbantására készülő hackercsoport. Ezt még egy átlagember is nehezen viselné, Elliot helyzetét azonban a drogfüggősége is megnehezíti. Egyre nagyobb bűntényekbe keveredik és fokozatosan ébred rá, milyen helyzetben is van szellemileg. Monológjai, amik  minden epizód esszenciáját megadták, pontosan ezt tükrözték. 


Nagyon tetszett a látványvilág (mind a fényképezés, mind a kameraállások) és a zene. Nem mostanában volt olyan, hogy egy sorozatepizód után egyből rákeresek az elhangzott dalra. A rendezés is rendben volt, a tíz rész alatt egyszer sem unatkoztam. Az utolsó rész mindezek fényében csalódás volt. Leginkább azért, mert a "nagy hackelés" túl gyorsan történt és nem volt annyira alaposan kivitelezve, mint Elliot emberek elleni akciói például a börtönös részben. A másik ok, ami miatt húztam a számat, az az Elliottal kapcsolatos "fordulat", amit bár sejtettem, de reméltem, hogy végül nem azt dobják be magyarázatként. 


Így persze jócskán maradtak bennem tüskék, hiába vezethető le a "fordulat" a főhős jelleméből. Az utolsó jelenetekben emiatt nem is igazán tudtam komolyan venni az eseményeket, a zsúfoltság pedig csak rontott a helyzeten. Egyedül az vigasztal, hogy a második évadot már berendelték és a készítőknek lesz lehetőségük megtalálni a helyes arányokat. 

Értékelés: 8/10

2 megjegyzés:

  1. Mh... Mindenki el volt ájulva tőle, szóval ösztönösen tiltakoztam, pedig azt hiszem, nekem való. ;) Köszi! .)

    VálaszTörlés
  2. Na igen, én is így álltam neki az évadnak, aztán később olyan fordulatokat vett a sztori, hogy már nem tudtam annyira lelkesedni a sorozatért.
    Köszi a kommentet! ;)

    VálaszTörlés