2015. április 9., csütörtök

Game of Thrones - 3. évad

Hosszú kihagyás után végre pótolni tudtam a Trónok harca 3. évadját, amivel annak idején nagyon lemaradtam. Éppen ezért nem volt egyszerű felvenni a történet fonalát és csak az első két epizód után tudtam visszarázódni a sorozat világába. 


A cselekmény ugyanott folytatódott, ahol a második évad abbamaradt: a Mások megindulnak dél felé, a többi királyság pedig folytatja küzdelmét a Vastrón megszerzéséért. A látványos harcok és csaták elmaradtak ebben az évadban, cserébe viszont rengeteg intrikát és történetszálat kaptunk. A cselekmény most is sok helyszínen zajlott, de az előző évaddal ellentétben most jóval erősebb volt köztük a kapocs. Az például különösen tetszett, amikor egy-egy félmondatos utalás vagy szimbólum után tértek rá az ehhez kapcsolódó eseménysorra. 


Az első évadban megismert szereplők köre most is bővült, de csak kis mértékben, így jóval követhetőbb lett a történet és a karakterek kibontására is maradt idő. Ezzel az idővel viszont nem mindig sikerült jól gazdálkodni, ugyanis néhány karakter köré (pl. Bran, Margaery) annyira gyenge történetszálat írtak, hogy szinte semmilyen emlékezetesebb jelenet nem maradt meg bennem. A hosszú vándorlásból csak Daenerys szála volt izgalmas, Havas Jon és Ygritte románca egy idő után önismétlővé vált. 


Királyvárban viszont mindig történt valami fontos, így az évad legjobb pillanatai ehhez a színtérhez kötődnek. Élvezet volt hallgatni Tyrion, Cersei, Tywin, Varys és Kisujj beszélgetését, mert rengeteget hozzáadtak a már ismert szereplők jellemrajzához. Az évad eseményei ezt a helyszínt érintették a legkevésbé drasztikusan, ám az alaposan átrendezett házasságok és pozíciók a későbbiekben is érdekesnek ígérkeznek. 


Ez az évad sem mellőzte a drámai fordulatokat, amelyek a 9. epizódban csúcsosodtak ki. Mivel sikeresen elkerültem a spoilereket, át tudtam érezni annak a bizonyos jelenetnek a súlyát és bár megleptek a látottak, a sorozat világához tökéletesen illeszkedtek. Ezek után egyértelmű volt, hogy a Stark család megmaradt tagjai nem találkoznak egymással, hiába voltak karnyújtásnyi távolságra egymástól. Talán ez az évad volt a legjobb példája annak, hogy ez a sorozat nem egy rózsaszín tündérmese, ahol minden happy enddel ér véget. 


Ennek tükrében kíváncsian várom, mi történik Aryaval, milyen szerepe lesz Stannisnek és Walder Freynek, és hogyan alakul Jaime sorsa, miután visszatért a Lannisterek közé. A finálé egyébként jóval nyugisabb volt, mint az eddigi évadzárások, több volt benne az utózönge, mint a következő évara alapozás. Hiányérzet így sem maradt bennem, mert az évad végére letisztult annyira a kép, hogy a folytatásban a Vastrónért vívott harcra és a közelgő télre koncentrálhassunk. 

Értékelés: 7.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése