2015. április 18., szombat

Justified - 6. évad

"- We dug coal together.
  - That’s right."


Leköszönt napjaink egyik (ha nem a) legjobb sorozata, a hat évadot megért Justified. Bevallom, annak idején kicsit nehezen kedveltem meg a szériát, de később annál nagyobb kedvenc lett belőle.

 
Az ötödik, "takarítós" évad vége már beharangozta a hatodik évad fő csapásvonalát, nevezetesen Boyd elkapását. Azét az emberét, akit a sorozat kezdete óta ismerünk és akivel Raylan számtalanszor keresztezte az útját. Ennek fényében egy békésen csordogáló záróévadra számítottam, ahol nem érhet meglepetés, mert úgyis tudjuk a történet végkimenetelét. Ehhez képest Graham Yosték egy olyan záróévadot tettek le az asztalra, amivel a sorozat felejthetetlen élményt jelentett. 


Először is gyönyörűen felépítették a Boyd elkapásához vezető lépcsőfokokat, amihez egy karizmatikus bűnöző is dukált Avery Markham személyében. Cselekedetei és sorsa nem sokban különbözött azoktól az alakoktól, akik korábban felbukkantak a sorozatban, mégis egy tekintélyt parancsoló és hidegvérű karakternek ismerhettük meg őt. Harlani megjelenésével események egész sorát indította el, így voltak olyan epizódok, ahol rendesen kapkodtam a fejem, hogy követni tudjam a fordulatokat. 


Ez persze nem jelentett lóversenytempót, de az tény, hogy a hatodik évad cselekménye egy percig sem toporgott egy helyben. Így pedig olyan szereplőknek is drukkolni lehetett (pl. Wynn Duffy), akikről korábban elképzelhetetlen volt. Ebben különösen erős volt az utolsó évad, a finálé előtt például egyáltalán nem lehetett tudni, hogy a Raylan-Boyd-Ava hármasból ki éli túl a befejezést. 


A zárással én maximálisan elégedett vagyok, a stáblista után az volt az első gondolatom, hogy valahogy így kell olyan sorozatzáró részt írni, ami ízig-vérig magában foglalja az elmúlt évadokat. A pilotra tett utalások mellett egy olyan befejezést kaptunk, ami méltó a Justified eddig felépített világához. 


Sok minden fog hiányozni a Justified után (itt össze is van szedve egy csokorra való), de a legjobban talán az a finom egyensúly, ahogyan a drámaiság és a humor között lavíroztak. Még a fináléban is elhangzottak olyan egysorosak, amiket nem lehetett mosoly nélkül megállni. A szereplőgárda, a kiváló dialógusok és a kentucky miliő ugyanilyen ékköve volt a sorozatnak, amit persze ki is használtak. Egy szó mint száz: nagyszerű szórakozás volt ez a hat évad, amit még sokszor újra fogok nézni. 

Értékelés: 9.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése