2014. július 23., szerda

Justified - 5. évad

Ha egy sorozat valamelyik évadával magasra teszi a mércét, akkor az esetek nagy részében a következő évad nem tudja megugrani azt. Sajnos a Justified ötödik évadára is igaz ez; még akkor is, ha az országos csatornák sorozatainak 98%-át, a kábeleseknek pedig a felét lazán felülmúlja. 


Ott folytatódott az évad, ahol az előző abbamaradt, de kellett pár epizód, mire a szálak letisztázódtak és kirajzolódott az évad fő csapásvonala. Az évadnyitóban látott floridai kiruccanáskor megismerhettük a Crowe családot, akik aztán Kentuckyban is felbukkannak. És ha már odakerülnek, gondoskodnak róla, hogy fenekestül felforgassák az ott élők életét, különösképpen Boydét. 


Miután Ava börtönbe került, Boyd mindent megtesz, hogy kihozza a menyasszonyát, ami cseppet sem könnyű feladat. Ráadásul az üzlete sem virágzik, ugyanis a detroiti kábítószervonal befuccsol, az emberei erősen megfogyatkoznak és a mexikói üzlet sem úgy sül el, ahogy tervezte. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy esik szét darabjaira az, amit az előző évadokban épített fel. Szegény Boyd akárhogy próbál kimászni a slamasztikából, egyre nagyobba kerül. Rég láttuk őt annyira elesettnek és legyőzöttnek, mint Ava hazatérésekor. 


Raylannek szintén viselnie kell a tettei következményét, így a Tonin-ügy árnya gyakorlatilag az egész évadon végigkíséri. Art nagyot csalódik benne, így az évad végén Raylan áthelyezése is felmerül. Raylan egyébként nem kerül annyira előtérbe, mint eddig, csak az utolsó részekben veszi kezébe az irányítást. A Kendallel folytatott beszélgetése remek karakterépítés volt, amiből többet is kaphattunk volna az évadban. Crowe-ék viszont hiába voltak az évad középpontjában, nem tudtak felnőni a Bennett családhoz és Quarleshoz. Piti bűnözőként nem voltak erős ellenfelek. Dewey inkább poénforrás volt, a többi tesó szereplése pedig egy idő után idegesített.


Rendkívül véresre sikerült az ötödik évad, a 13 rész alatt annyi szereplő elhullott, mint az elmúlt négy évadban összesen. Johnny kuzin halála több mint időszerű volt már és a Crowe famíliából sem mindenki élte meg az évad végét. A bűnözők közül csak Boyddal, Wynn Duffyval és két-három emberével fogunk találkozni a folytatásban. Ez persze azt is jelenti, hogy a rendőrség első számú célpontja Boyd Crowder lesz. 


Mindent összevetve ez egy alapozó évadnak tekinthető: a "felesleges" szereplőket eltakarították, a függőben hagyott szálakat lezárták és előkészítették a terepet a hatodik (és egyben utolsó) évadnak. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése