2014. március 9., vasárnap

A berni követ (2014)

Nem véletlen a külföldi cím hiánya, A berni követ ugyanis egy magyar film, ami idén februárban került bemutatásra. Mégpedig a köztévén. Egy ilyen produkció mindenképp figyelmet érdemel, már csak azért is, mert igen jól sikerült. A fiktív, de valós eseményeken alapuló történet 1958. augusztusában játszódik, alig két évvel a forradalom után. Két fegyveres fiatal betör a berni magyar nagykövetségre és túszul ejti a követet. Céljuk világos: számonkérni a felelősökön a forradalom leverését. A tervük azonban időközben másként alakul... 


Rengeteg a párhuzam a 2011-es Vizsga című filmmel, ami nem a véletlen műve. Mindkét film forgatókönyvét Köbli Norbert írta, aki ezúttal is remek munkát végzett. A cselekmény pörgős, egy pillanatig sem fullad unalomba, a párbeszédek életszerűek és a thrillerekre jellemző feszültség is tetten érhető. Mellőzi a pátoszt, a giccset és a moralizálást; csak a történelem egy kis szeletét mutatja meg. 


Az 50-es évek atmoszféráját nemcsak a világosbarna szűrővel igyekeztek megteremteni, hanem a ruha- és hajviseletekkel, valamint korabeli eszközökkel és bútorokkal. A szűk terek és sötét helyiségek ezúttal sem maradtak el és ahogy haladunk felfelé a csigalépcsőn a tetőtérbe, úgy lesz egyre feszültebb a légkör. Képiségét tekintve csak a nagykövetné és a túszejtők találkozásának lelassított jelenete emelkedik ki, ami azért érdekes, mert nem bővelkedik látványos elemekben a film. Ez persze egyáltalán nem baj, hiszen nem ezen volt most a hangsúly, de jó volt látni az effajta próbálkozásokat. 


A szereplők közül egyértelműen Kulka János a húzónév, egyszerűen brillírozik az ambíciózus, ugyanakkor emberséges diplomata szerepében. A két túszejtőt, Bános Tibort (Kádas József) és Takács Ábelt (Szabó Kimmel Tamás) alakító színész nem sokban marad el tőle, a cinikus Vermes (Szikszai Rémusz) pedig már a fizimiskája miatt is kellőképpen ellenszenves karakter. 


A mellékszereplők között igen sok németül beszélő alakot találunk, ami még autentikusabbá teszi a filmet. Amin esetleg javítani lehetett volna, az a tolmácslány és a szabadságharcos fiú közötti szerelmi viszony ábrázolása. Nem volt elég kidolgozott, ami nagyrészt a 76 percnyi játékidővel magyarázható. Ezt leszámítva viszont nem volt baj a filmmel, bár a Vizsgát még mindig erősebbnek gondolom. 

Értékelés: 8/10

2 megjegyzés:

  1. Nekem is tetszett. Kár, hogy nem lett egy picit hosszabb, és ez a film simán mehetett volna moziba is.

    A Vizsgát még nem láttam, de már időszerű lesz pótolnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Való igaz, hogy mehetett volna moziban is a film, viszont nem biztos, hogy úgy is kíváncsiak lettek volna rá. A témája miatt (és valószínűleg azért is, mert az emberek hajlamosak fenntartásokkal fogadni a magyar filmeket) csak egy szűk réteget tudott megfogni a tévés vetítésnél, hiába volt kiplakátolva szinte az egész főváros.

      Törlés