2012. november 22., csütörtök

Seeking a Friend for the end of the World - Míg a világvége el nem választ (2012)


A maják anno 2012-re világvégét jósoltak (én mondjuk nem hiszek benne), úgyhogy amikor elolvastam a  film cselekményét, akkor kíváncsi voltam, hogyan lehet ebből a témából egy romantikus alkotást kihozni. A történet szerint ugyanis egy 35 kilométer széles aszteroida száguld szélsebesen a Föld felé, és meghiúsult az utolsó esély is a becsapódás elkerülésére. Ám nem csupán a bolygó került veszélybe, hanem a jámbor biztosítási ügynök, Dodge házassága is, mivel az asszony értesülvén a borzasztó hírről, miszerint 21 nap múlva megsemmisül a világ, azon nyomban elhagyja férjét. Dodge mindig is szigorú szabályok szerint élt, szomszédja, Penny azonban ennek pont az ellenkezője. Egy dolog azonban közös bennük: mindketten úgy döntenek, hogy nem vesznek tudomást a közelgő világvégéről. 


A kezdéssel rögtön a dolgok közepébe csapnak. Tényként közlik, hogy a Matilda nevű aszteroida három hét múlva becsapódik a Földbe. Nem az aszteroida elleni küzdelem lesz hangsúlyos (amiből egyébként semmit sem látunk), hanem az, hogy ezt hogyan élik meg az emberek. Van, aki csendesen belenyugszik, más az öngyilkosságba menekül és van, aki vad orgiát csap. Ez valószínűleg akkor sem lenne másképp, ha ez a forgatókönyv valóra válna. Valamilyen szinten persze fel lehet készülni arra, ha az embernek már csak 3 hete van hátra az életéből, de a legtöbb dolog szerintem véletlenszerűen alakulna. Pont ezért tetszett Penny és Dodge története, mert a véletlennek köszönhető a találkozásuk. Persze így sem biztos, hogy  akkor is összeillettek volna, ha hamarabb ismerik meg egymást, mindenesetre megtalálták egymásban a szerethető dolgokat. 


A film legnagyobb erénye, hogy nem megy át csöpögős giccsbe, hanem tényleg végig a realitás talaján mozog. Az életigenlés és a pillanat minél teljesebb megélése a jellemző, miközben a közelgő becsapódásról sem feledkeznek meg. Ez a keserédes hangulat pedig az egész filmet áthatja. A casting jól sikerült, és bár fura volt Keira Knightleyt rövid hajjal látni, remek társa volt Steve Carellnek. Összességében kellemes meglepetés volt ez a dramedy, ami helyenként el is gondolkodtatott. A magyar címért meg pacsi, elég találót sikerült választani.

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése