2012. november 17., szombat

Moonrise Kingdom - Holdfény Királyság (2012)

Van, hogy egy mesterien kidolgozott film nyeri el a tetszésemet (Inception), van, hogy a mondanivalója ragad meg (Marigold Hotel) és olyan is van, hogy egy borzasztó egyszerű alaptörténettel bíró alkotás varázsol el másfél-két órára. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Moonrise Kingdom is. 


A New England partjainál fekvő szigeten, 1965 nyarán játszódó Holdfény királyság két 12 éves gyerek történetét meséli el, akik szerelmesek lesznek, titkos egyezséget kötnek és együtt a vadonba szöknek. Különböző hatóságok próbálnak a nyomukra bukkanni, vad vihar készül kitörni a partnál - és a sziget nyugodt közösségének élete a feje tetejére áll. 

Jó pár film vár még megtekintésre az idei évből, de az már most biztos, hogy bájosságban és szerethetőségben egy sem fogja felülmúlni a Moonrise Kingdomot. Ugyanolyan filmélményt jelentett, mint tavaly a Flipped. Már a hangulata is magával ragadó. Az első képkockáktól kezdve olyan, mintha a 60-as években készült volna a film. A színvilág, a szűrők, a ruházat és a zene remek eszközként szolgáltak ehhez az időutazáshoz. Ehhez társul még a jól megírt forgatókönyv és egy olyan színészgárda, akiket csak dicsérni lehet. 


A szereplők közül egyértelműen kiemelkedik Sam (Jared Gilman) és Suzy (Kara Hayward). Annyira eltalálták a karakterüket, hogy azt se bántam volna, ha egy kétszereplős roadmovie-t hoznak ki az alapötletből. Simán elvitték a filmet a hátukon, amihez nagy mértékben hozzájárult a két gyerekszínész alakítása. A felnőtt színészek közül Edward Norton a cserkészek vezetőjeként kellemes meglepetés, Bruce Willist meg jó volt végre egy olyan szerepben látni, ahol nem az akció kerül előtérbe. Egyedül a piros kabátos narrátor lógott ki a filmből, akit teljesen feleslegesnek éreztem, de szerencsére csak egy-két jelenetben láthattuk. 


Az enyhe művészfilmes árnyalat ellenére végig a természetesség uralkodik a Moonlight Kingdom másfél órája alatt. A sztori kerek, a humor és a komolyság pedig pont annyira vannak jelen, amennyire szükséges. Több ilyen filmet is el tudnék viselni egy évben. 

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése