2011. október 21., péntek

Melissa & Joey - 1. évad

Még a 2010/2011-es évadban indult a sitcom, de csak a múlt hónapban ért véget. Az első két epizód 2 millió feletti nézőszámmal büszkélkedhetett, ami mostanra a felére apadt, de még ez is jónak mondható az ABC Familyn. A 18 epizódos 2. évad 2012 nyarán érkezik.


Melissa "Mel" Burke politikusnő, akinek egyik napról a másikra a nyakába szakad két kamasz gyerek. A tinik anyja Mel nővére, aki börtönbe kerül, az apjukat pedig üldözi a rendőrség, miután az lelépett a cége pénzével. Mel tehát kénytelen magára venni a felelősségteljes nagynéni szerepét, mivel ő lesz Lennox és Ryder gyámja. A munka mellett azonban erre nincs sok ideje, ezért felvesz egy dadust (Joey "Joe" Longo) a gyerekek mellé, így a randizásra is marad ideje...
A sors fintora, hogy Joe annál a cégnél volt bróker, aminek Mel sógora volt a tulaja. Joe elveszti az otthonát, a feleségét, az imádott Porschéját, ezért elvállalja a gyerekek (és Melissa) nevelését. Ő lesz a dadus, a házvezető, vagyis 'a férfi' a házban.


Már maga az alaphelyzet is sok humorforrást kínál, de valójában a szereplők viszik el a hátukon a sorozatot. Az első pillanattól fogva látszik rajtuk, hogy élvezik a szerepüket és remek köztük az összhang. És ez nem csak a két felnőttre igaz. Az embernek olyan érzése van, mintha a színészek ezer éve ismernék egymást. A poénok nagy része kiszámítható ugyan és a megvalósítás is inkább a 90-es évekre emlékeztető, mégis szórakoztató a végeredmény.


Az első 12 rész egyenletes színvonalú, tele van pörgő dialógusokkal, poénos szituációkkal és jó ötletekkel. A folytatásról sajnos már nem mondható el ugyanez. Voltak ugyan kiemelkedően jó részek, de voltak olyanok is, aminél érezhető volt, hogy csak az évadot akarják kitölteni velük. A fináléra viszont nagyon odatették magukat a készítők, a sorozat egyik legjobb epizódját sikerült összehozniuk. Mel és Joe a kezdeti civakodásból szép lassan megtalálják a közös hangot. Pont annyi marad köztük a távolság, amennyitől működőképes lesz a sorozat: nem lesz szerelmes érzelmektől túláradó, de nagyon távolságtartó sem a viszonyuk.


És hogy milyen volt fordítani az első évadot? A hullámzó minőség ellenére is élvezetes. A gyors párbeszédek ugyan jó párszor fejtörést okoztak (a tömörítés miatt), de szép számmal akadtak olyan jelenetek, amiket alig bírtam lefordítani a nevetéstől. Legjobban talán a táncos (1x08), a popkulttal teletűzdelt Halloweenes (1x11) és a japános (1x15) epizódokat szerettem feliratozni.

Érdekességek:
- a sorozat címe a főszereplő színészek, Melissa Joan Hart és Joseph Lawrence nevéből ered.
- a két főszereplő 4 éves kora óta ismeri egymást.
- a főcím Joey Lawrence előadásában hallható.
- a sorozat előtt mindketten játszottak az ABC Family saját gyártású filmjében, ami a My fake fiance címet viseli. A sorozatban utalnak is erre a filmre (1x16).
- Melissa Joan Hartot legtöbben a Clarissa és a Sabrina, a tiniboszorkány című sorozatokból ismerik. A Sabrinára szintén találunk utalást a sorozatban (1x11).

Értékelés: 6.5/10 - Ha önmagában nézem, akkor a 8/10 is kijárna neki, de a most futó komédiák között sok olyan van, ami klasszisokkal jobb, mint a Melissa & Joey.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése