2011. június 4., szombat

The Good Guys - 1. évad

Közel egy éve indult a sorozat, írás viszont még nem született róla a blogon. Eddig.
Nyomozós sorozattal van dolgunk azzal a különbséggel, hogy a Good Guys egy percig sem akarja komolyan venni magát. Húsz epizódnyi akciómókát kaptunk, ami bármikor újranézhető. A gyenge nézettség miatt a sorozatnak esélye sem volt a 2. évados berendelésre, de még így is hálásak lehetünk ezért a 20 részes első évadért.


A sorozat központjában egy zsarupáros áll: Dan Stark (Bradley Whitford), a Dallasi Rendőrség egykori bajuszos nagyágyúja és Jack Bailey (Colin Hanks), a fiatal, ambiciózus, 'minden az előírások szerint' detektív, akit Dan mellé rendelnek partnerként szenvtelen viselkedése miatt. Hogy teljes legyen a kép, a páros pitiáner ügyeket kap (ellopott párologtató, megrongált italos automata), amik mindig valami nagyobb ügyekhez vezetnek (csempészek, bérgyilkosok, drogkereskedők). Egy ilyen páros estében pedig nem egyszerű a nyomozás.


Már a pilottal magasra tette a mércét a sorozat, amit a legtöbb epizódban szerencsére meg is tudott ugrani. Az egyszerű sztori ellenére hihetetlenül élvezetes a széria. A képernyőn szereplő kiírások, az időbeli ugrások, a bűnözők karikatúra szerű ábrázolása, a jó mellékszereplők, a zseniális szövegek, a zene, az oldschool stílus... a végeredmény pedig egy minden tekintetben szórakoztató sorozat.


A sorozat húzóembere egyértelműen a Dan Starkot alakító Bradley Whitford, aki egyszerűen lubickol a 80-as években ragadt, a számítógépeket ellenségként kezelő, mindig a megérzéseire hagyatkozó zsaru szerepében. Annyi jóság van egy epizódban, hogy a 20 perces szitkomok elbújhatnak egy 40 perces Good Guys rész mellett.

1x01
You wake up one morning, there’s nothing but lasers and robots… and shaven where the hair used to grow free.

1x05
Jack: Dan, what are you doing?
Dan
: I'm trying to cut a hole with my knife so that the cellphone-wavey-thingys can run free, because of your fear of the ricochet.
Jack
: You're trying to cut a hole in a bullet-proof steel wall with a pocket knife? Good luck with that.
Dan
: I'll finish it later.

Negatívumként a gyengébb epizódokat tudom megemlíteni, mivel az évad második felében kicsit leült a színvonal. A casting végig remek volt, a fináléban szereplő Chris Klein viszont nagyon idegesítően játszott és nagyon kilógott a többi színész közül.
A fináléban szerencsére nem kaptunk cliffhangert, viszont a sorozat erősségeit nagyszerűen felvonultatta. Végül pedig jöjjön egy idézet az évad- és sorozatzáróból, ami szinte mindent elmond a mostani televíziós trendekről:

"- Maybe there’s no room for guys like us. Maybe cops who drive fast cars and kick perp ass, maybe they are dinosaurs. I’ll tell you one thing, though. Today is the first day I ever set foot in the CSI crime lab, and i never want to do it again, because that place sucks! And if that what it takes to be a cop these days, maybe i just ought to hang it up. But until I do, I’m gonna keep busting punks the only way i know how, because it’s right. - Not only is it right, it’s fun. - Damn right it is! Damn right."

Értékelés: 7.5/10 - Emlékezetes és szórakoztató sorozat. “Let’s go bust some punks!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése