2021. július 3., szombat

Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Fülszöveg: "Dan és Jill a munkahelyükön ismerik meg egymást, s hamar egymásba szeretnek. Mindketten rajonganak a könyvekért és az irodalomért, így Dan úgy dönt, felmond és könyvesboltot nyit. Az üzlet azonban nem megy túl jól, s Dannek hamarosan be kell látnia, hogy az anyagi összeomlás elkerülhetetlen. Mivel nem akar csalódást okozni a feleségének, elhatározza, hogy egyedül birkózik meg a helyzettel. Hogy legyőzze szorongását, mindent listákba rendez, s ezek a hol vicces, hol szívszorító feljegyzések hűen tükrözik aktuális lelkiállapotát." 

Időről időre mindenki ír listákat, de hogy egy egész könyv listákkal legyen megtöltve? Formáját tekintve valóban egyedi a könyv, hiszen csak a Dan által írt listákból áll, sehol egy narráció vagy egy párbeszéd. Ráadásul mindent csak a férfi főszereplő nézőpontjából látunk, így az egész mű olyan, mint egy kirándulás Dan elméjében és érzelemvilágában. 

Ezt leszámítva viszont én többet vártam ettől a könyvtől. Az elején viszonylag tempósan olvastam, mert lekötött a formátum és kíváncsi voltam, hogyan oldja meg a főszereplő az elkerülhetetlen anyagi csődöt, de be kellett látnom, hogy Danből nagyon hiányzott ez a tulajdonság. Tény, hogy a történet végül happy enddel zárul, de ez csak egy hirtelen ötletnek köszönhető, Dan semmit nem tett az ügy érdekében. Illetve mégis, de azt is a lehető legszerencsétlenebb módon próbálja összehozni. A felesége előtti folyamatos titkolózás, valamint a folyamatos múltba révedés (aminek csúcsa a Jill előző férje iránt érzett féltékenység) szintén bosszantottak. Emiatt a könyv végén úgy éreztem, hogy Dan abszolút nem egy életrevaló alkat, a környezetében bárki jobb döntéseket tud hozni nála. 

A címben szereplő 21 tételes listát is megkapjuk a szerelemről - ami tényleg csak a könyv elolvasása után nyer értelmet -, valamint menet közben is szerepelnek érdekes, megfontolandó gondolatok Matthew Dicks regényében. Nekem mégis kevés volt ez így összességében és biztosan nem ez a könyv lesz az, amit tíz év múlva lelkesen fogok leemelni a könyvespolcról.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése