2020. szeptember 1., kedd

La Casa De Papel - 1. évad

A tavaly véget ért Game of Thrones óta nem nagyon néztem sorozatokat. Az újdonságokat az információdömpingben egyáltalán nem tudom követni, így egy több évados és viszonylag friss sorozatot szerettem volna bepróbálni. A spanyol La Casa de Papelről jó véleményeket olvastam, úgyhogy gyorsan le is csúszott belőle az első évad. 


Egy szervezett rablócsapattal ismerkedünk meg, akik célpontként a spanyol királyi pénzverdét szemelik ki. Egy összehangolt akció keretében túszul ejtenek 67 embert és amíg a rendőrség próbálja megoldani a kialakult helyzetet, a banda igyekszik gondoskodni a saját jövőjéről. Végig ők vannak előnyös pozícióban, a tervük olajozottan működik és minden helyzetre fel vannak készülve. Vagy mégsem? 


A pilotban épphogy felvillantják a főbb szereplőket (mindegyikük egy-egy városnévre hallgat) és az alaphelyzetet, a többi szép fokozatosan bontakozik ki és kapunk magyarázatokat a miértekre. A főbb eseményeket Tokió szemszögéből látjuk, az ő elmeséléséből tudjuk meg, ki hogyan kerül a bandába és hogyan tudják végrehajtani a mesterien kidolgozott tervet. Egy ilyen kaliberű akcióhoz természetesen szükség van egy agytrösztre, akit a Professzor személyében meg is kapunk. Ő az, aki belülről és kívülről úgy mozgatja a szálakat, hogy a terv tökéletesen működjön és közben senki se sérüljön meg. 
 

Rettentő hamar beszippantott a sorozat, rég láttam már ilyen jól megírt forgatókönyvet és ennyire összetett karaktereket. Az elején még nem tudtam hová tenni a szereplőket, de ahogy haladunk előre a történetben, egyre szimpatikusabbak lettek. A motivációikkal is azonosulni lehet, sehol nem éreztem azt, hogy bármi is erőltetett lenne. A legrejtélyesebb karakter maga a Professzor, aki a terepmunkából is kiveszi a részét, nemcsak a tervezésből. És persze emiatt nem egyszer kerül lebukásveszélyes helyzetbe... 


A terv nagyon részletesen kidolgozott, a történetvezetés egy percre sem ül le és dacára a sok szereplőnek, meglehetősen alapos jellemábrázolást kapunk mindenkiről. A bandatagok mellett a túszok között is van 4-5 olyan szereplő, akinek több játéktér jut. Összességében remek lett a La Casa De Papel első évada, a spanyolok újfent bebizonyították, hogy így kell jó sorozatot csinálni. 

Értékelés: 9.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése