2017. november 11., szombat

Spy - A kém (2015)

A neve Susan. Susan Cooper. A CIA elemzője, és az egyik legjobb a szakmában. Miután partnere és az ügynökség legjobb ügynöke lebukik, ő az egyetlen, akit éppen bevetésre lehetne küldeni: életében először, a terepen kell kipróbálnia magát. Hát belép egy világba, amit eddig messziről csodált és irigyelt. Elegánsnak éppen nem mondható, de nagy a szája és kemény az ökle. A világ első igazi női titkos ügynöke bevetésre indul. 


A James Bond filmeket kedvelem (a Skyfall az egyik kedvencem a sorozatból), már csak ezért is kíváncsi voltam a filmre. Arra persze nem számítottam, hogy egy vérbeli kémkomédiát fogok látni, ami a zsáner minden elemét kifigurázza. Szerencsére ettől nem megy el a film a gagyi irányába, ellenkezőleg: a történet önmagában is megállja a helyét. Ha példát kellene mondanom, egyből a Chuck c. sorozat jut eszembe. Csak a Kémben jóval több a humor. 


Egyetlen dolog nem tetszett a filmben: a kövérség poénforrásnak való beállítása. A Susant alakító Melissa McCarthy ugyan nem a nádszálkarcsúságáról híres színésznő, viszont amikor már huszadszor is viccet csinálnak a testalkatából, akkor nem tudtam értékelni ezt a fajta írói szándékot. Mondom mindezt úgy, hogy én közel sem küzdök olyan súlyproblémákkal, mint a főszerepet játszó színésznő... A trágár szavak már kevésbé zavartak, bár néhány szereplő szájából igen furcsán hangzottak. 


A történet elég szövevényes és bár szinte az összes kémfilmes klisét felvonultatja, abszolút élvezhető. Nagyon sok helyszínt bejárunk, de a cselekmény nagy része Budapesten játszódik. A filmben is és a valóságban is. A kémet ugyanis majdnem teljes egészében Magyarországon forgatták (annak idején valamiért lemaradtam erről a hírről) és Budapest végre a szebbik arcát mutatva, önmagát alakítja. Öröm volt látni a film végi stáblistát, alig akadt rajta nem magyar név. 


A helyszíneket egyébként meglepően jól kihasználták és néhány jelenet (pl. az autós üldözések) kifejezetten jól nézett ki. Érdekesség, hogy még a filmben látott fegyverek is magyar fejlesztésűek, erről van is egy kisebb werkfilm. A színészi játék abszolút élvezhető, mindenki hozza azt, amit a szerepe megkíván. Nem mondanám hiánypótló alkotásnak a filmet, a kémfilmek és a vígjátékok kedvelőinek mindenesetre remek kikapcsolódás. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése