2017. május 6., szombat

Boszniai kiruccanás

Év elején úgy terveztem, hogy idén nem megyek nyaralni (hosszabb útra legalábbis), így csak rövidebb utazások jöhettek szóba. Bosznia-Hercegovináról előzetesen csak annyit tudtam, amennyire a '90-es évek híradásaiból emlékeztem: a szarajevói bombázásokra és a háború elől menekülőkre. Ilyen emlékek nem hoznak nagy kedvet egy utazáshoz, azonban az egyik ismerősöm még szeptemberben járt az országban és annyira szép képeket készített, hogy nekem is látnom kellett a helyszíneket.

Tipikus bosnyák táj

Az indulás este 10-kor volt és bár térképen nem tűnik olyan messzinek a bosnyák főváros (ott volt a szállás), majdnem 12 óra múlva érkeztünk meg. A magyar időjárás langyos tavaszi záporos volt, míg Szarajevóban özönvíz-szerű eső és téli hideg fogadott minket. Mázli, hogy csizmát és vastag kabátot vettem indulás előtt, mert különben jéggé fagytam volna. A bosnyák fővárosból emiatt nem is láttam sokat, ugyanis az esőzés idővel havazássá változott. 

Szarajevó belvárosa a bazársorral

Szarajevó egyébként nagyon különleges város volt. Sok tekintetben hasonlít Budapestre, ugyanakkor jól látszik a különböző kultúrák keveredése. A bazársor a Balkánból adott egy kis ízelítőt, a mecsetek pedig a muzulmánok építészetének lenyomataiként ékesítették a várost. A belváros nagyon szép, azonban a 20 évvel ezelőtti háború nem múlt el nyomtalanul. Rengeteg házon láthatók lövésnyomok és a város egy része igencsak lepusztult képet mutat. Emiatt igencsak nyomasztónak tűnt a város, az eddig látott európai fővárosoktól eltérően Szarajevóban tudnám a legkevésbé elképzelni az életemet. 

Szakadó eső, később pedig havazás 

A második napi úticél Mostar volt és szerencsére addigra az esőt gyönyörű tavaszi napsütés váltotta fel. Mostar előtt Međugorjét is útba ejtettük, ami a Mária-kultusz egyik leghíresebb zarándokhelye. Ez annyit takar, hogy turistabuszok tucatjai viszik a városkába a híveket, az árusoknál pedig mindent Szűz Mária képe borít. Mindent. Mivel én nem vagyok hívő, engem nem nyűgözött le annyira ez a városka, így alig vártam, hogy végre Mostarba érjünk. 

Mostar 

Mostar szerelem volt első látásra. Fantasztikus hangulata volt, ami rögtön magával ragadott. Nagyon tetszett a bazársor, az épületek, na és persze az Öreg-híd. Rengeteg volt a turista (a legtöbben magyarok) és mivel a csoportból egy srác már járt itt, sikerült a környék legjobb éttermében ebédelnünk. A szállás messzesége miatt túl sok időt nem tudtunk Mostarban tartózkodni, de a város úgy maradt meg bennem, mint egy megelevenedett festmény. Imádtam. :)

Mostar: Öreg-híd

Szarajevóba visszafelé a három kisbusz közül az egyik lerobbant (felforrt és elfüstölt a hűtővize), így kissé kalandos volt az út. Én másik buszban utaztam, de így is nagy szerencsénk volt, hogy egy autómentő épp a közelben járt és a vártnál gyorsabban megoldódott a probléma. Az utazás harmadik napjának programja a hazautazás volt, de délelőtt még volt időnk egy rövid városnézésre a fővárosban. Tavaszi melegben sokkal kellemesebb látványt nyújtott, de az igazán nagy élmény a villamosozás volt. A járművek kívülről is elég lepusztultnak tűntek, a belsejük pedig olyan volt, hogy a társaságból senki nem mert leülni, leszállás után pedig mindenki kézfertőtlenítőt kért tőlem. Meg is állapítottuk, hogy a legkoszosabb magyar tömegközlekedési jármű is patikatisztaságú a bosnyák villamosokhoz képest. 

Zárásként néhány apróság:
- Bosznia-Hercegovina gyönyörű és nagyon jól kiépített úthálózattal rendelkezik.
- Az árak sokkal olcsóbbak a Magyarországon megszokottaknál, a három nap alatt alig költöttem a váltott pénzből. 
- A vendégszeretet megvan, de jóval kevesebben beszélnek angolul, mint amire számítottam. Ennek ellenére még egy olyan taxisofőrrel is meg lehetett értetni magunkat, aki a bosnyákon kívül nem tudott más nyelvet. :)
- A vendégszeretet árnyoldalát is megtapasztaltuk: az egyik kisvendéglőben elég durván lehúztak minket és amikor reklamálni akartunk, a felszolgáló srác a rendőrséggel fenyegetőzött, így jobbnak láttuk gyorsan lelépni onnan. 
- Balkáni országhoz képest meglepően tiszták és rendezettek a városok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése