2016. július 5., kedd

The Americans - 4. évad

Az FX-es sorozataim idővel megfogyatkoztak (vagy véget értek, vagy én kaszáltam el őket), úgyhogy csak az Americans maradt, ami mellett kitartottam. Ha van hálás sorozat, ami megéri a befektetett időt, akkor biztosan ezt a sorozatot mondanám. Az első évad hamar berántott, de igazán a második-harmadik évadban nőtte ki magát a sorozat és vált az egyik kedvencemmé.


Egy éve azzal zárult a történet, hogy Paige számára kiderült az igazság a szüleiről, amit persze Tim atyával is megoszt. Az első konfliktus, ami az egész negyedik évadon végigvonul, ebből a helyzetből fakad. Mellette persze még ott van az FBI és a tollba rejtett poloska megtalálása, ami szintén nagy mértékben meghatározta az évad eseményeit.


Martha sorsa már korábban megpecsételődött és bár sok teória felmerült bennem, teljesen más végkifejletre számítottam vele kapcsolatban. Kissé naiv, de szerethető karakter ő, akiért az évad során komolyan lehetett aggódni. Abszolút jogos volt a félelme és a veszélyes helyzetekben sem voltak karakteridegen megmozdulásai. Remélem, hogy majd még látjuk őt, bár a történetszálából mindent kihoztak, amit lehetett. Nina hasonló sorsra jutott, azzal a különbséggel, hogy az ő szála egyszerűen elfáradt. A laboros ténykedése hidegen hagyott és mivel hazaárulóként a büntetését töltötte ott, tudni lehetett, hogy esély sincs rá, hogy valaha visszatérhet Amerikába. Ennek ellenére megrázott az utolsó jelenete, mert megmutatta, hogy a szovjetek sem a finomkodásról voltak híresek. "Hamarosan..."


A sorozat egyébként kiváló történelmi tabló, a biofegyverek kapcsán többször is eszembe jutott a téma aktualitása (még ha csak néha is ejtenek róla szót a hírekben) és hogy ezt hogyan is kezelte anno a két szuperhatalom. Ez az évad kiváló betekintést adott arról, hogy milyen is volt a hidegháborús fegyverkezési verseny a szovjetek és az amerikaiak között. Arról nem is beszélve, mekkora kockázattal jár(t) egy vírus ide-oda cipelése.


Szinte tapintani lehetett a feszültséget, alig volt olyan jelenet az évadban, amikor a szereplők huzamosabb ideig nyugodtak voltak és nem kellett aggódniuk valami miatt. A Jennings házaspár rengetegszer került szorult helyzetbe és mire egy problémát megoldottak, addigra már egy újjal kellett szembenézniük. Az elmúlt évadokban az FBI mindig lépéshátrányból indult, most viszont sokkal összeszedettebben dolgoztak és - igaz, hogy Oleg segítségével - siker koronázta a munkájukat. Martha ugyan kicsúszott a kezük közül, de Williamet elfogták, ami meggyengítette és veszélyt is jelent a szovjetekre. Ennek még gondolom, lesz szerepe a későbbiekben. 


Elizabeth-tel és Philippel ezúttal is sokat foglalkoztak, mellettük pedig Paige kapott egyre nagyobb hangsúlyt. Tetszett, hogy a készítők egyre jobban kihasználták a karakterét, Henryvel viszont látványosan nem tudtak mit kezdeni. Az évad első felében csak azért hozták be, hogy lássuk, hogy Paige-nek van még egy öccse is, míg az utolsó részekben azt láttuk, hogy egyre közelebb kerül Stanhez. Ez és a Paige-Matthew viszony jó pár dolgot előrevetít, amire remélhetőleg kitérnek majd a folytatásban is. A finálé nem volt annyira emlékezetes, mint az eddigiek (lényegében csak a lehetséges orosz földre való távozás volt érdekes belőle), cliffhangert most nem is kaptunk. Ezt leszámítva végig egyenletes minőségű volt az évad, ami szépen megágyazott a folytatásnak. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése