2016. február 7., vasárnap

Bron/Broen - 3. évad

Alig több, mint egy éve néztem meg a svéd-dán koprodukcióban készült Bron/Broen második évadát, így nem kellett olyan sokat várnom a folytatásra. Az előző két évad tükrében nagyjából tudtam, mire számíthatok, ennek köszönhetően az első pár képkocka után vissza tudtam zökkenni a sorozat világába. 


Ezúttal nem egy félbevágott holttest, vagy az Öresund-hídnak nekimenő hajó szolgáltatta a nyomozás alapját, hanem egy festményszerűen elrendezett, bizarr gyilkosság. A híd ebben az évadban eléggé háttérbe szorult, lényegében csak a jeleneteket összekötő vágóképeken mutatták. De nem ez az egyetlen újdonság, ugyanis az alapfelállás is megváltozott. A színvonal viszont ugyanolyan maradt, mint amilyet az elmúlt két évadban megszokhattunk. 


Martin távozásával Saga új társat kap maga mellé a dán Henrik (Thure Lindhardt) személyében. A személycsere nem ért váratlanul, de azt nem gondoltam volna, hogy az új páros is annyira erős és működőképes lesz, mint az előző. Henrik megjelenése nagyon jót tett az évadnak, megkockáztatom, jobb párost alkotott Sagaval, mint Martin. A nyomozás a már megszokott módon folyt és a megismert szereplőket is csak addig láttuk, ameddig érintettek voltak az ügyben. 


A rendőri munka mellett a magánéletre is nagy hangsúlyt fektettek ebben az évadban. Saga az öngyilkos húga, az anyja és Hans elvesztése miatt, Henrik pedig a felesége és lányai hiánya miatt süllyed egyre mélyebbre. Ez igazán a fináléban csúcsosodik ki, amikor Saga teljesen összetörik. Szívszaggatóan fájdalmas volt a vonatos jelenet, Sofia Helin pedig ismét bebizonyította, mennyire remek színésznő. 


Az ügy kellőképpen érdekes és szövevényes volt, de a karakterek ezúttal sokkal jobban lekötöttek. Talán ezért is volt furcsa számomra az ügy kifuttatása és megoldása. Az Emilt követő két ember (Claes és Annika) utáni hajszát időhúzásnak éreztem, emiatt az utolsó két részt nem élveztem annyira. A hangulat és a színészi játék viszont bőven kárpótolt és kíváncsian várom, hogyan alakul majd Saga és Henrik nyomozása a 4. évadban. 

Értékelés: 8.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése