2013. július 31., szerda

Evil Dead - Gonosz halott (2013)

Ha ránézek a filmes bejegyzéseimre, akkor szembetűnik, hogy idei filmről még nem írtam. Eddig. Első filmként Sam Raimi 1981-es filmjének remake-jére, az Evil Deadre esett a választásom. A történet a klasszikus slasher filmeket idézi. Egy elhagyatott kunyhó. Egy ősi átok. Sátáni gonoszság. Öt fiatal talál egy rejtélyes és kegyetlen erejű könyvet. Egyikük képtelen ellenállni a kísértésnek és szabadjára engedi belőle a gyilkos démont. Vérszomjas hajsza veszi kezdetét, melynek ő és barátai a célpontjai. Vajon ki marad végül életben és épen, hogy megállítsa azt a pokoli erőt, amely csak egyre vágyik: a pusztításra? 


Egyetlen egy bajom volt ezzel a filmmel: hogy én ezt már tavaly láttam! Mégpedig a Cabin in the Woodsban. Még az erdei kunyhó is ugyanaz volt és azt is borítékolni lehetett, hogy ki fogja túlélni az éjszakai mészárlást. Újat tehát nem tudott mutatni ez a 2013-as feldolgozás, a maga nemében viszont nem rossz Fade Alvarez munkája. Tetszett, hogy nem másolták le egy az egyben a '81-es klasszikust, hanem a modern korba helyezték a cselekményt. A több lelki és szenvedélybetegségbeli sebből vérző főszereplőnek szervezett terápiás jellegű erdei kiruccanás jó kiindulást biztosított és egy sablonos horrorfilmes klisét is el tudtak vele kerülni. Ezután pedig a már ismert vonalakon haladt tovább a cselekmény. 


Kegyetlen brutalitás uralkodik a filmben, a finálé pedig még rá is pakol az addig sem kevés vérmennyiségre. Ezt ráadásul mindenféle CGI nélkül teszi, amiért mindenképp dicséret illeti a sminkest és a maszkmestert. A fényképezés igényes, nincs kamerarángatás vagy idegesítő éles vágás: a henteléseket a maguk naturalisztikus voltában prezentálják. Így persze nem a horror jelleg, hanem a nyers erőszak és helyenként a gusztustalanság érvényesül.  


Igazi karakterek nincsenek, a párbeszédek meglehetősen jellegtelenek és rengeteg az életszerűtlen viselkedés. A főszereplő Miát a Suburgatoryból és a Shamelessből ismert Jane Levy játssza, a többiek nem hoznak kiemelkedő alakítást. Tulajdonképpen csak a gyilkolásokhoz asszisztálnak, de egy slasher filmtől nem is vártam többet. Az effektek és az atmoszférateremtés (különösen a zene) kiválóak és bőven feledtetik az Evil Dead hibáit.  

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése