2013. május 30., csütörtök

Nikita - 3. évad

Rebootként harangozták be a CW akciósorozatát, ennek ellenére a 3. évad nyitánya nem azoknak készült, akik be akarnak kapcsolódni a sorozatba. Inkább a két évad alatt kialakult törzsrajongóknak kívántak kedveskedni vele, amit egyáltalán nem bántam. Meglepően jó premiert láthattunk, így minden adott volt, hogy egy átgondolt és a maga nemében élvezetes évadot kaphassunk. A folytatás azonban már nem lett ilyen fényes. 


Az írói munkáról eddig sem nyilatkoztam pozitívan, de amit idén műveltek, azt nem lehet szép szavakkal illetni. És itt nemcsak a logikátlanságokra gondolok. Kezdjük rögtön a szezonnyitó utáni öt epizóddal! A 3x01-ben felvázolt történetszálak kibontása helyett ugyanis visszatértek a heti ügyes formulához. Ezzel két probléma volt: egyrészt maguk az ügyek gyengék voltak és csak a karakterek szempontjából volt jelentőségük, másrészt hiányzott az átívelés, amitől működőképes volt a második évad. Jobbára egy helyben toporgott a történet, mintha maguk a készítők sem tudták volna, hová is akarnak kilyukadni. 


A sort a 7. epizód törte meg, ami több szempontból is emlékezetes volt. Megléptek egy elég merész húzást, amire már lehett építeni a későbbiekben, valamint rávilágítottak arra, hogy nem elég felsorakoztatni a szereplőket, le is kell kötni őket. Nikita, Michael, Alex, Birkhoff, Sean és Ryan után ugyanis Owen is a csapat része lett, viszont nem mindig tudták értelmes történetszállal ellátni ezt a sok szereplőt. Főleg Sean lógott ki a sorból, sokszor csak pár mondatnyi szerepe volt az adott epizódban. Egy ideig az Alexszel való kapcsolata is a levegőben lógott, a halála viszont (bármennyire nagy hangsúlyt kapott) értelmetlennek tűnt. 


Alex csak egy fokkal járt jobban. Az évad elején erőteljesen mellőzték és csak akkor vették elő, ha egy több helyszínen zajló bevetésre került sor. Sokáig nem voltak egyértelműek a céljai, a gyógyszerekhez való visszatérését pedig önismétlőnek éreztem, ami eddig nem volt jellemző erre a sorozatra. Ebből a kreatívtalanságból való kilábalást a dél-oszétiai kitérő és a Divízió elleni lázadás jelentette. Ez utóbbi ugyanis minden szempontból logikus lépésnek tűnt és kellő dinamikát adott az évad második felének. 


Maga az évad főként Nikita és Michael kapcsolatáról szólt és bár voltak romantikus jeleneteik, a sorozat nem változott rózsaszín giccsparádévá. A színészek egyébként több interjúban is elmondták, hogy a szerelmi szálból a komolyabb aspektusokat emeli ki a sorozat. Azok a témák, amik egy szappanoperában vagy egy tinisorozatban szerepelnek, itt fel sem merültek. Michael kezének elvesztését és az azutáni testi-lelki vívódást például tényleg érdekesen és hitelesen tudták ábrázolni.  


Ami Nikitát illeti, sajnos nem az előnyére változott és ez nemcsak az évad utolsó jelenetére értendő. Az első évadban megismert megfontolt, higgadt és intelligens szereplőt fokozatosan lebutították, emiatt nem egyszer előfordult, hogy a legegyértelműbb dolgokat sem látta át. Egyes helyzetekben kifejezetten naivnak tűnt, amire a folyamatos hisztijei még rátettek egy lapáttal. 


Nem beszéltem még egy szereplőről, nevezetesen Amandáról, az évad főgonoszáról. Bármennyire jól játssza őt Melinda Clarke, borzasztóan hiányzik egy Percy kaliberű ellenség a sorozatból. Amanda ugyanis az "el akarom kapni-de mégsem akarom megölni" típusú huzavonának köszönhetően teljesen hiteltelen lett számomra. A maga módján persze ijesztő maradt, de ez kevés ehhez a karakterhez.


A végére hagytam a Divíziót, mert jelentős szerepe volt az évadban. A Ryan által vezetett szervezet kezdetben azt a célt tűzte ki, hogy helyrehozza a korábbi hibákat és leszámol azokkal a bérgyilkosokkal, akik folytaják Percy, illetve Amanda akcióit. Az elnöki figyelem viszont azt is magával hozta, hogy elég egy félresikerült akció és a létesítmény a földdel lesz egyenlő. Ez a fajta sakkban tartás és a belülről szerveződő lázadás azt eredményezte, hogy Nikitáéknak a Divízió védelme érdekében kellett cselekedniük. Közben persze meg is akarták semmisíteni a komplexumot, amire végül mégiscsak sor került. Furcsa volt nézni, ahogy leszámolnak ezzel a központi hellyel, hiszen a Divízió 3 évadon keresztül a sorozat szerves része volt. 

   
És hogy mit várok a 4. évadtól?
1) Először is van egy Shop nevű szervezet, ami a Divíziónál is hatalmasabb és amint láthattuk, mindent ők irányítanak. A pontos szándékukat nem tudjuk, mindenesetre izgalmas fordulatokra számítok velük kapcsolatban.
2) Aztán Amandát valamilyen módon, de likvidálni kell. Csalódni fogok, ha túléli az évadot.
3) Alex találja meg a számításait. Diplomataként talán lesz erre lehetősége.

Értékelés: 6/10

2 megjegyzés:

  1. Nem tudom, mennyire van kedved hozzá, de díjat kaptál.:)
    http://sajtosrolo.blogspot.hu/2013/07/liebster-award-dij.html

    VálaszTörlés