2013. március 24., vasárnap

The First Time (2012)

Nem valószínű, hogy ez a film eljut a magyar mozikba (Amerikában is csak rövid ideig volt látható), pedig a maga nemében kellemes és szórakoztató darab. Nem rendelkezik világmegváltó gondolatokkal és tanulságokkal, viszont megmutatja, milyen is az első szerelem két tizenéves életében. Ebben egy kicsit hasonlít a 2010-es Flippedre. 


Egy átlagos bulival indul a film, aminek a rendőrök vetnek véget. Itt találkozunk Dave-vel, aki egy olyan lány (Jane) után epekedik, akit nem kaphat meg. Épp a szerelmi vallomását gyakorolja, amikor Aubrey megszólítja. A harmadéves művészlélek lány pont a fiú ellentéte, ugyanis van egy helyes pasija, de nem érdekli túlzottan a srác. Aubrey és Dave beszélgetése után azonban kialakul köztük valami, amiből lassacskán szerelem lesz. 


A cím és a nyitójelenet után nem okozott nagy meglepetést a film, könnyen ki lehetett találni, hogy Aubrey és Dave bizony össze fognak jönni. Ennek ellenére nem lett csöpögős és giccses a megvalósítás, ami egyértelműen a film javára írható. Az atmoszféra remek, nincsenek harsogó és tolakodó zenék, irritáló színek vagy öncélú megoldások. Így viszont az érzelmek kerülhettek előtérbe és bár a rózsaszín felhőkig nem jutottunk el, meglepően tiszta és természetes reakciókat láthattunk. Dave esetlensége, Aubrey hezitálása, az első szex és az első igazi csók abszolút valóságosnak hatott. 


Ehhez persze olyan szereplők kellettek, akikre lehetett építeni. Britt Robertsont nem igazán kedveltem a Life UneXpectedben és a Secret Circle-ben, de itt Aubreyként nagyon is szerethető karaktert hoz. Dylan O'Brian (ő a Teen Wolfból lehet ismerős) is remekel; olyan, mintha ráöntötték volna ezt a szerepet. A kémia az első perctől fogva működött köztük, úgyhogy gond nélkül el tudták vinni a filmet. A mellékszereplők pedig kiválóan asszisztáltak ehhez. Összességében egy kellemes romantikus alkotás a The First Time, ami nemcsak a mai tiniknek lehet élvezetes. 

Értékelés: 8.5/10

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép összefoglalása a filmnek. Teljesen egyetértek veled, mindenben.
    Tetszett, hogy nem volt tele közhelyekkel, amivel az amerikai romantikus filmek tele vannak.
    Hogy a magyar mozikba nem jut el, az nem nagy tragédia, úgyis elsz*rnák a szinkronnal.

    VálaszTörlés