2024. április 3., szerda

Helena Dixon: Gyilkosság a Dolphin hotelben

Fülszöveg: Rejtélyek ​egy (eddig) békés, angol szállodában. Kitty Underhay, egy éles eszű, ifjú hölgy rövid időre átveszi a bájos, tengerparti hotel vezetését. Mindezt pont 1933 nyarán, amikor hamarosan ide utazik a híres, amerikai jazz-díva. Micsoda izgalmas feladat! Az csak természetes, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie.
Ám váratlanul furcsa események sora veszi kezdetét – titokzatos, fenyegető üzenetek érkeznek, és több szobába betörnek. Szárnyra kel a pletyka, hogy mindez egy értékes rubin miatt történik. Ám amikor gyilkosságra is sor kerül, Kitty eldönti: kideríti, vajon a vendégei között van-e a tettes. 

Ezt a könyvet még tavaly néztem ki magamnak és akkor szerettem volna elolvasni, amikor már kora nyárias az idő. A borító nagyon nyári hangulatú, emellett az Agatha Christiehez való hasonlítás is sokat nyomott a latba. A történet abszolút összhangban van a borító színvilágával, ugyanis a Gyilkosság a Dolphin hotelben egy habkönnyű, visszafogott, de minden elemében a nyarat idéző krimi. 

A sztori egy holttest felbukkanásával kezdődik, majd ahogy haladunk előre az időben, úgy növekszik az áldozatok száma és válik szerteágazóbbá az ügy. Az események sajnos igen lassan indulnak be, a könyv harmada tulajdonképpen csak alapozás, utána már gyorsabb a tempó. 

Maga az ügy egyszerű - a rubin lelőhelyére már sok fejezettel korábban rájöttem, mint ahogy előkerült volna -, a nyomoknak és az elhintett információknak köszönhetően nem volt nehéz kitalálni a gyilkos személyét. Ennek ellenére élveztem a nyomozást, jó volt a szereplőkkel együtt összerakni a kirakós darabjait. A karakterek nagy része sajnos eléggé egysíkú lett, pár mondat után rögtön tudni lehetett róluk, hogy a pozitív, a negatív vagy a semleges kategóriába tartoznak-e. 

Csak Kitty és Matthew jelleme van alaposabban kidolgozva és bár más-más személyiségűek, remek párost alakítotnak. A viszonyuk nagyon visszafogott és tiszteletteljes, az Ida regényében volt ilyen finom a szereplők modora. Ezt leszámítva viszont nem érződik a regényen a korszellem, pár apróságtól eltekintve minden olyan, mintha napjainkban játszódnának az események. 

Végeredményben nem volt rossz ez a krimi, de az igazán jótól sajnos messze van. Ha valaki egy ízig-vérig szórakoztató könyvet keres, ami hasonló környezetben és korban játszódik, annak inkább a Vesztegzár a Grand Hotelben c. Rejtő Jenő regényt ajánlanám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése