2023. szeptember 1., péntek

Justified: City Primeval - 1. évad

Nyolc epizód után finálézott a Justified: City Primeval első évada. A pilotot kicsit megkésve néztem meg, de aztán sikerült felzárkóznom így a finálét már a vetítéssel egyidőben követtem. A nyitórésszel kapcsolatban voltak fenntartásaim, de összességében korrekt epizód volt és kedvet tudott csinálni a folytatáshoz. 

A pilot legnagyobb negatívumának a hangulatot (pontosabban annak hiányát) tartottam és ez sajnos a többi epizódban sem alakult másként. A 2015-ben leköszönő Justified stílusjegyeit szinte egyáltalán nem tudta hozni a detroiti helyszín, gyakorlatilag egy tucatnyomozós sorozat lett a City Primeval első évada. És ezen Raylan sem tudott javítani, ugyanis a főszál egy idő után ellaposodott.  

Az ügyvédnő karaktere az évad elején érdekesnek tűnt, de a Raylannal folytatott románcára nem feltétlenül volt szükség. Clement Mansell sem egy többdimenziós figura, az agyatlan lövöldözésen és a pénzéhségen kívül semmi mást nem láttunk belőle az évad folyamán. Őszintén drukkoltam, hogy valaki tegye végre hűvösre őt, mert csak vergődött a képernyőn. Nem volt méltó ellenfele Raylannek, a háttérsztorija sem volt rendesen kidolgozva. Bár a bűnlajstroma egyre hosszabb lett, látványosan könnyen ki tudott siklani a rendőrség kezei közül. Ez utóbbira szerencsére kaptunk magyarázatot.

Kifejezetten jó húzás volt Raylan lányát melegebb éghajlatú vidékre küldeni. Willa lázadó kamaszként egy idő után felesleges szereplővé vált és csak lassította volna a nyomozást. Az albánok behozatala szintén jót tett az évadnak. Mivel Raylan egyedül maradt az ügy felgöngyölítésében, minden segítségre szüksége volt, hogy megszerezze a néhai Guy bíró noteszét és leszámoljon Mansellel. Mindezt persze törvényes keretek között. 

A finálé tisztességes iparosmunka volt, bár egy kicsit ütősebb megoldásra számítottam. Az utolsó 15 perc viszont sok mindenért kárpótolt. Öröm volt látni a régi szereplőket, ez a néhány perc konkrétan nagyobb élményt nyújtott, mint az előtte levő 7 x 50 perces teljes évad. Nem tudom, lesz-e 2. évad, de ha készül, akkor bele fogok nézni. 

Értékelés: 6/10 (a finálé utolsó 15 perce nélkül)

2 megjegyzés:

  1. Detroit nem volt a legjobb helyszín, és a nyomozás sem hozta azt a szintet, amit korábban láthattunk, de Raylan ugyanaz a figura volt, mint korábban. Ha ő nincs, valószínűleg nem sokat ért volna ez az egész. A finálé vége viszont remek volt, azt a szálat kéne folytatni egy jó kis hajtóvadászattal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kommentet! Vártam a bejegyzésedet az évadról, mert kíváncsi voltam, hogy tetszett neked ez a 8 epizód.
      Annak én is örülnék, ha a folytatás erről a hajtóvadászatról szólna.

      Törlés