2023. augusztus 12., szombat

Justified: City Primeval - pilot

2015-ben finálézott a 2010-es évek egyik legjobb sorozata, az FX-es Justified. Nyolc év után Dave Andron és Michael Dinner ismét elővették Elmore Leonard regényeit és elkészítették az ikonikus sorozat folytatását. Tíz évet ugrunk az időben, a helyszín ezúttal Detroit, a korábban megismert szereplőgárdából pedig csak Raylan Givenst látjuk viszont. 

Na meg a lányát, Willát, akivel az anyasorozatban még kislányként találkozhattunk, most viszont a kamaszkorát éli. Érdekesség, hogy Raylan Givens lányát Timothy Olyphant lánya játssza, bár a pilotban még nem kapott nagy játékteret. Annyit tudunk meg róla, hogy valamilyen zűrbe keveredett, az apja ugyanis épp egy táborba vinné őt büntetésképpen, amikor két pitiáner útonálló feltartóztatja őket. A tábor természetesen meghiúsul, ugyanis ennek az incidensnek a folyományaként Raylan halaszthatatlan feladatot kap. 

Innentől felgyorsulnak az események és az epizód végére nagyjából körvonalazódik az évad fő szála. Clement Mansell a maga nemében elég karizmatikus és erőszakos alak, közel sem olyan karakter, mint anno Boyd Crowder volt. A pilot egyébként sokkal durvább és véresebb volt, mint amire előzetesen számítottam. Volt itt robbantás, pisztolylövés, autós üldözés, gyilkosság, tömeges rendőri kiszállás, úgyhogy valószínűleg a folytatásban sem fognak finomkodni. 

Kaptunk egy kicsi utalást Harlanra, de azt már a pilot egyértelművé tette, hogy nem fogunk visszatérni az anyasorozat helyszínére. A Justified: City Primeval a detroiti betondzsungelt tárja elénk annak minden mocskával, de nekem egyelőre túl nagy a váltás Kentuckyhoz képest. Nincs meg az a fajta hangulat, amit a Justifiedban annyira szerettem. Nyilván ez később még alakulhat. Raylan szerencsére ugyanaz a laza, de magabiztos figura, mint amilyennek megismertük, szinte semmit sem változott a Justified befejezése óta. 

Furcsa volt a sok rockzene, de a városképekkel együtt sokat hozzáadott a környezethez. A rasszista vonalat is erőltetettnek éreztem, a humor viszont tetszett. Maradok a folytatásra, mert kíváncsi vagyok, hová futnak ki a szálak, e tekintetben nagyon biztató volt a nyitórész. 

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése