2020. július 7., kedd

Gabriele Bickel: A gyógyító kert

Fülszöveg: Éljünk egészségesen a saját kertünkben termett zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények segítségével! Használjuk ki a kertünk patikájának gyógyító hatásait. A szerzőnő megmutatja, mely növényekkel tehetünk egészségünkért, gyógyíthatjuk panaszainkat, és hogyan gondozzuk őket a kertben. 
– A gyógyító kert kialakítása, beültetése és gondozása 
– 50 recept a nyerskoszttól a gyógyteákon és borogatásokon át a levesekig 
– A legfontosabb zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények bemutatása: összetevők, hatóanyagok, jó tanácsok a termesztéshez és a konyhában való felhasználáshoz.

Ezt a könyvet még tél végén szereztem be egy leárazáson és a csodaszép borító mellett a témája fogott meg igazán. Érdekelnek a gyógynövények, sokszor előbb nyúlok hozzájuk, mint a gyógyszerekhez. Jó a könyv felépítése, a kert kialakításának lépéseitől fokozatosan jutunk el a gyümölcsök, a zöldségek és a gyógynövények sorbavételéig. A közismert növények (pl. kamilla, levendula, menta) mellett olyanokat is megemlít a könyv, amelyekkel korábban nem találkoztam. 

Rendkívül igényes az egész könyv, a szerző minden növényről nagyon részletesen és lényegretörően ír. A termesztési mód, a hatóanyagok és a felhasználható növényrészek mellett egyszerűbb receptek is szerepelnek a könyvben, amik a szerző szerint biztonsággal alkalmazhatók. Hasznos a könyv végén levő tárgymutató is, amely a különböző betegségeket sorolja fel, mellettük pedig azok a növények, amelyek hatékonyan tudják kezelni azokat. Így sokkal könnyebb megtalálni, mivel csillapítható a hasfájás vagy az enyhébb láz. Összességében nagyon hasznos és hiánypótló ez a könyv, örülök, hogy rátaláltam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése