2024. január 17., szerda

Tasmina Perry: Az utolsó vacsora

Fülszöveg: Viggo Widlund a gasztrovilág dédelgetett kedvence. Kluven nevű étterme, amely messze, a svéd vidéken található, az exkluzív konyhák minden toplistáját vezeti. Csak egyetlen út visz oda, és egyetlen asztal található a Kluvenben, amelyet tizenkét szerencsés kiválasztott ülhet körül.
Lara Stone, az oknyomozó újságíró is megkaparint egy foglalást, és biztos benne, hogy emlékezetes este elébe néz. De az étlapon a gyilkosság szerepel.
Viggót holtan találják, mindenki gyanúsított, aki a hólepte pihenőhelyen töltötte a hétvégét. Ki tudja bogozni Lara a hazugságok szövedékét? Megtalálja a gyilkost, mielőtt őt is megölik? 

A gyilkosság a karácsonyi expresszen felbuzdulva szerettem volna egy télen játszódó történetet olvasni. A krimi műfaj csak egy plusz adalék volt a csábító borító és fülszöveg mellett. Szóval: ebben a krimiben Svédország északi részén vagyunk, Kiruna környékén és a Kluven nevű luxuséttermet ismerjük meg közelebbről. Néhány ponton nagyon hasonlított a történet A menühöz, csak itt nem a kulináris élmények kerültek előtérbe. 

Tasmina Perry regénye egy jól felépített és szépen kifejtett történet, minden érvényesülni tudott benne, amit előzetesen vártam. A hófedte skandináv táj csodálatos, szinte a bőrömön éreztem a mínuszokat, ahogyan a havazást és a csontig hatoló hideget részletezte az írónő. A két főszereplő - Lara és Alex - az írónő korábbi regényében, a Jachtpartiban is feltűnik, de annak a könyvnek az ismerete nélkül is kellő mennyiségű információt tudunk meg róluk. Elég sok idő telik el a gyilkosságig, de mindenképpen szükségszerű volt a hosszú felvezetés, hiszen mind a szereplőket, mind az alaphelyzetet meg tudjuk ismerni. 

A nyomozás remekül működik, ebben a krimiben megkaptam azokat a csavarokat és red herringeket, amiket a már említett Gyilkosság a karácsonyi expresszenből hiányoltam. Jó a karakterizáció is, minden szereplő háttérsztoriját és motivációját megismerjük. Együtt tudtam nyomozni a két főszereplővel - akik amúgy oknyomozó újságírók - és a gyilkos személye és indítéka is logikusan lett levezetve. Természetesen nem sikerült kitalálnom az elkövetőt, csak a kört tudtam leszűkíteni, de ez semmit nem von le a könyv élvezeti értékéből. A nyomozás végső fázisa így is izgalmas volt és a regény zárása is nagyon tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése