2023. december 25., hétfő

J.K. Rowling: A karácsonyi malac

”A veszteség az élet része - súgta a fülébe a malac, miközben orrával Jack hajába túrt. - De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet.”

Fülszöveg: A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Undok mostohanővére azonban Karácsony napján kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából.

Ezt a mesekönyvet már tavaly el akartam olvasni, de csak az ünnepek után sikerült beszereznem, addigra pedig már elvesztette az aktualitását. Idén viszont már nem akartam kihagyni a karácsonyi olvasmányaim közül. A karácsonyi malac alapvetően gyerekeknek íródott, de nekem felnőttként is nagyon tetszett ez a történet. Jacket kiskorában ismerjük meg és hét éves koráig követjük őt. Kiderül, milyen trauma számára a szülei válása és hogy miért annyira fontos számára Püsmac. A fejezetek rövidek, így elég gyorsan eljutunk ahhoz a ponthoz, amikor Jack elveszíti szeretett plüssmalacát. A kaland pedig csak ezután kezdődik... 

J.K. Rowling már a Harry Potter könyvekben is csodálatos világot teremtett és ez a Karácsonyi malacban sincs másként. A Szenteste különleges jelentőséggel bír és ha valaki már elgondolkodott azon, hogy hová kerülnek azok a tárgyak, amiket "elnyelt a föld", az ebből a történetből megtudhatja. Az Elveszettek Birodalmáról igencsak részletgazdag leírást kapunk, a benne található városok és tájak bemutatásakor pedig szinte tapintható a ridegség, a kietlenség, a hideg vagy éppenséggel az aranyszínben tündöklő melegség. Elképesztően logikus a szereplők háttértörténete és hogy miért éppen oda kerülnek az emberek által elveszített tárgyak, ahol Jackék találkoznak velük. Itt mindenképpen ki kell emelnem a magyar fordítást, Tóth Tamás Boldizsár ebben a regényben is frappáns és találó elnevezésekkel ruházta fel a helyszíneket és a szereplőket. 

Az illusztrációk gyönyörűek, olvasás közben pont úgy képzeltem el a jeleneteket és a szereplőket, ahogyan Jim Field ábrázolta őket. A cselekmény nagyon pörgős és izgalmas, egyáltalán nem kiszámítható az események alakulása. Engem teljes mértékben lekötött és magával ragadott Jack és a karácsonyi malac története. Alig tudtam letenni a könyvet, annyira kíváncsi voltam a végére. És nem kellett csalódnom sem a befejezésben, sem az odáig vezető útban. Egyszerre bájos és szívmelengető a történet, a szeretet mellett pedig olyan emberi értékek is megjelennek, amik nemcsak Karácsonykor fontosak. Emiatt kortól és nemtől függetlenül bátram tudom ajánlani mindenkinek J.K. Rowling könyvét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése