2020. szeptember 26., szombat

La Casa De Papel - 4. évad

Sok tekintetben furcsa volt ez az évad az előző után. Unalmasnak nem mondanám, mert az utolsó epizódokban olyan magas fordulatszámon peregtek az események, hogy rendesen kapkodtam a fejem. A kinti és a benti történések egyformán izgalmasak voltak és amikor már úgy tűnt, hogy az egyik problémát sikerül megoldani, rögtön adódott egy másik. A fő kérdés az volt, hogy vajon talpra tud-e állni a csapat a Lisszabont és Nairobit ért csapások után. Az hamar bebizonyosodott, hogy a Professzor nem a terepmunka hőse, viszont amint visszakerült a "tervezőasztal" mögé, kezdett helyreállni a világ rendje.


Rio visszahozatala nem tett jót a Denver-Tokio-Stockholm háromszögnek, rengeteg veszekedésre és félreértésre adott okot az, hogy a szereplők nem tudták megbeszélni egymással a problémáikat. Ez pedig elég veszélyes helyzeteket eredményezett. Az előző évadban hiányoltam az új bandatagok karakterizációját, ezt most maximálisan pótolták a készítők. A legjobban Palermót ismerjük meg, akinek a túlzott egoizmusáért nagy árat fizet a csapat.


Nairobi nagyon erős szereplője volt a sorozatnak, eltökéltségével, stílusával és jó helyzetfelismerésével nemcsak a tervek sikeréhez, hanem a csapat harmóniájához is hozzájárult. Halála sajnos elkerülhetetlen volt, a búcsúja ellenben nagyon szép és szívbemarkoló, a csapatot pedig - sokadjára - döbbentette rá arra, hogy a meggondolatlan egyéni akciók könnyen vezethetnek tragédiához.


Raquel és Alicia jelenetei egyszerűen szuperek voltak, élvezet volt nézni a két nő "harcát". Arturito szereplését viszont már annál kevésbé. A pénzverdés túszok közötti vergődését még el lehetett nézni, de most már kifejezetten idegesített a jelenléte. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy a mostani túszok eléggé vérszegények és kevésbé lázadó hajlamúak, mint a pénzverdében levők.


Flashbackből és zenéből ezúttal is sokat kaptunk, most viszont sokkal helyénvalóbbnak éreztem őket. Nemcsak a karakterizációhoz adtak hozzá, hanem a terv bizonyos pontjaira is ésszerű magyarázatot kaptunk. Apropó, terv! Az nem kérdés, hogy a banda az aranyat akarja megszerezni, arra viszont az elmúlt két évadban nem kaptunk utalást, hogy hogyan fogják kijuttatni az épületből. Alagutat ugyebár nem áshatnak, így csak remélni tudom, hogy a kimenekülés módja is átgondolt és logikus lesz. 


A töménytelen logikai bukta mellett (gondolok itt például az abszolút golyóálló Gandíára) az akciók is grandiózusabbak lettek ebben az évadban, bár kissé erőltetettnek éreztem őket. Mintha egy végeláthatatlan licitálást nézne az ember, ahol az egymás fölé ígért összegek már a józan ész határán is túlmennek. Bármennyire is tetszik ez a sorozat, az évadzáró cliffhangere után én már várom, hogy méltó lezárást kapjon ez a történet és ne legyen elnyújtva még 10 évadon keresztül.

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése