2023. október 31., kedd

Magyarázat mindenre (2023)

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén és még mindig szerelmes. 

Rengeteg pozitív kritikát olvastam Reisz Gábor legújabb filmjéről és az is növelte a várakozásomat, hogy a Magyarázat mindenre számtalan díjat nyert. Többek között a legjobb filmét a 2023-as Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A film játékideje elsőre egy kicsit megijesztett, hiszen a történet egyszerűnek tűnik és nem indokolná a 151 perces hosszt. A film megtekintése után viszont már nem érzem ezt problémának, sőt. 

Na de mi is történik ebben a két és fél órában? Nos, azt hiszem, nincs olyan ember, aki ne félne, vagy félt volna az érettségitől. Én is ebbe a csoportba tartozom. Hiába érettségiztem majdnem 20 évvel ezelőtt, élénken emlékszem, mennyire izgultam a vizsgák előtt. Ábel teljesen átlagos 18 éves fiatal, akivel a szóbeli érettségi előtt ismerkedünk meg. Nagy rajta a nyomás, hiszen a szülei azt szeretnék, ha a fiúk egyetemen folytatná majd a tanulmányait. A Janka iránt fellobbant szerelem sem könnyíti meg a fiú életét, a szóbeli napja pedig vészesen közelít... 

A film egyik legfeszültebb jelenete pont ez az ominózus szóbeli vizsga, ami látszólag ugyanolyan, mint bármilyen másik vizsga. Egyetlen apróságot kivéve, ami aztán események furcsa láncolatát indítja el. Más körülmények között biztosan nem vert volna ekkora port ez a dolog, de mivel napjaink Magyarországán játszódik a film, nagyon is aktuális és fontos a mondanivalója. Tanárként maximálisan együttéreztem Jakabbal, nem véletlenül döntöttem úgy tavaly, hogy elhagyom a pályát. Ahogy a többi szereplő álláspontját is meg lehet érteni, a film alatt ugyanis egyszer sem éreztem azt, hogy a rendező bármelyik oldallal szimpatizál. 

Az egyetlen "áldozat" itt Ábel, aki sodródik az eseményekkel és nem igazán tudja megvédeni magát. Hasonlóan bátortalan karakter, mint a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan Áronja, csak az élethelyzete más. Sajnálni viszont nem tudtam, mert nem erőssége a saját hibáinak a felvállalása. Azt viszont tisztán megmutatja a film, hogy milyen ma végzős középiskolásnak lenni és a fiatalok mennyire szeretnék megélni a fiatalságukat és a szabadságot. A film utolsó jelenete is ezt a felszabadultságot próbálja érzékeltetni. Nagyon jók a színészek (talán csak a Jankát alakító színésznő beszédén lehetett volna javítani), senki sem játssza túl a szerepét és a bemutatott helyzetek is reálisak. Elgondolkodtató és jó film a Magyarázat mindenre, mindenképpen érdemes megnézni. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése