2011. május 16., hétfő

Nikita - 1. évad

Sokaknak ismerős lehet a sorozat címe. Nikita, a bérgyilkosnő történetét először az 1990-es Luc Besson filmből ismerhették meg a mozinézők. A film olyannyira sikeres lett, hogy 1993-ban Hollywood is elkészítette a saját változatát A bérgyilkosnő címmel. Ezután 1997 és 2001 között egy 4 évadot megért kanadai TV-sorozat (La Femme Nikita) készült a történetből. Most, 9 évvel később úgy gondolták, hogy ideje újra elővenni a témát és egy újabb sorozatot készíteni belőle.
A 2010-es verzióban Nikita egy kiképzett bérgyilkos, aki három év után a kiképző szervezet, a Divízió ellen fordul, miután a szerelmét megölik. Eddig nagyjából stimmel a történet a korábbi verziókéval.
"Hat évvel ezelőtt egy titkos kormányzati szervezet kihozott a börtönből, és arra kényszerítettek, hogy bérgyilkos legyek. A program neve Divízió, és mostanra teljesen kicsúsztak a kormány irányítása alól. Tönkretették az életemet, és megölték a férfit, akit szerettem." [Luke fordítása]

Amitől újszerű a 2010-es sorozat, az az, hogy Nikitának ezúttal segítője is akad Alex személyében. Alex folyamatosan informálja, míg Nikita kintről szabotálja a Divízió akcióit. Az ügynökség persze egy idő után csak Nikitát akarja elkapni és a cél érdekében mindent meg is tesz. Az évad első néhány részére ez jellemző. Emellett flashbackek formájában igyekeznek bemutatni a szereplők múltját, így elég sok dologra fény derül.


Nagyjából az évad feléig nem volt jelentős változás az epizódok szerkezetében. A félévadzáró 11-es rész viszont már jelentős fordulatokat hozott. Rendhagyó volt az aktuális küldetés, mivel ez volt Alex végső próbatétele az ügynökké válása előtt. Minden ugyanúgy indult, mint az ezt megelőző epizódokban, amíg Birkhoff, a Divízió számítógépes zsenije fel nem figyelt egy számítógépes chatprogramra. Ebből rájöttek, hogy Nikitának van egy segédje a Divízión belül. Szépen felpörögtek az események és a néző azon kapta magát, hogy Nikita a Divízió fogságába esett. Alex segítségével természetesen kiszabadul, de Alex egy váratlan fordulatnak köszönhetően nem kerül bajba. Magasan kiemelkedik ez az epizód a többi közül, az egész évad egyik legjobbja.


Alex ügynöki kinevezését követően kicsit leült a sztori. Nikita terve semmit nem változott, Alex viszont már nehezebben tud neki divíziós információkkal segíteni. A küldetéseket ezúttal sokkal több flashback színesíti, amelyekből kirajzolódik előttünk Alex múltja. Megtudjuk, hogy az igazi neve Alexandra Udinov és egész iparbirodalom örököse. Az is kiderül, mi történt a családjával és hogyan került Nikitához. Egy küldetés során találkozik régi elrablójával, aki egykor prostituáltként futtatta. Miután bedrogozza Alexet, fény derül a lány titkára. Az akciót követően Alex visszakerül a Divízióhoz, ahol igyekeznek kijózanítani. A rehabilitáció során Alex elhint néhány információmorzsát, ami rögtön felkelti Amanda (a Divízió pszichológusa és az újoncok tanácsadója) figyelmét. Michael (Alex és Nikita kiképzője) is elkezd gyanakodni és rájön, hogy Nikita és Alex összedolgoznak.


Ezután már kezdett kibontakozni a finálé lehetséges kimenetele. Az évad elején szó esett a Divízió fekete dobozairól, amik a küldetések adatait tartalmazzák. Most ismét előkerültek, mivel az elpusztításukkal tovább gyengíthető a Divízió. Örültem ennek a szálnak, mert volt benne lehetőség és kár lett volna, ha veszni hagyják. Miután Nikitának sikerül meggyőznie Michaelt, ő is csatlakozott a Divízió tönkretételéhez. Hétről hétre izgalmas epizódokat kaptunk, de egy negatívum sajnos mindig volt. A három főszereplő (Nikita, Michael, Alex) közül valamelyik mindig a háttérbe szorult. Van olyan epizód, amelyikben Alex csak egy rövid jelenet erejéig szerepel. Úgy tűnt, mintha az írók nem tudtak volna mit kezdeni az egyik karakterrel.


Az utolsó néhány epizódra viszont nem volt panasz. Először Alex, majd Michael is lelepleződött, a néző pedig izgulhatott, hogy vajon sikerül-e Nikita terve. Mindkét leleplezést szépen felépítették és Percy (a Divízió fejese) monológja után a korábbi logikai bukták is értelmet nyertek.
A fináléból kiderült Percy igazi célja, a CIA megszerzése. Ezt azonban nemcsak Nikita, hanem a Divízió többi munkatársa (Amanda, Birkhoff) és a Felügyelők sem néztek jó szemmel. Amanda Alexnek segít, Birkhoff pedig Michaelnek. Mindkettejük számára szerencsésen végződnek a dolgok: Nikita és Michael elutaznak, Alexnek pedig az Amanda és a Felügyelők által irányított új Divízióban lehetősége van, hogy leszámoljon azzal a személlyel, aki a családja halálát elrendelte.

A történet után essen néhány szó a szereplőkről is. A Nikitát és Alexet alakító színésznőkre nincs panasz. Hozzák az elvárható karaktert. Egyedül Maggie Q esetében érdekesek a közelharcok, lévén, hogy a színésznő nagyon vékony. A Michaelt alakító Shane West játéka viszont már hagy némi kívánnivalót maga után. Az évad első részeiben nagyon súlytalanul és egysíkú mimikával (konstans gonosznak ható arckifejezés) játszik, amitől helyenként nevetségesnek hat. A későbbiekben ez valamelyest javul, de még így is alulmarad Maggie Q-val és Lyndsy Fonsecával szemben. A két idősebb színész, az Amandát alakító Melinda Clarke és a Percyt alakító Xander Berkeley nagyjából azt hozzák, amit a szerep megkíván tőlük. Birkhoff (Aaron Stanford) megismerésére viszont nem volt sok lehetőség, holott a sorozat egyik legérdekesebb szereplője. Talán a 2. évadban lesz, ha berendelik a sorozatot.


A sorozat egyik legnagyobb pozitívuma, hogy szép fokozatosan építkezik. Nincs felesleges epizód, mindegyik rész kapcsolódik a főszálhoz és minden esemény jelentős valamilyen szempontból. A látványra sem lehet panasz. A robbanások és a CGI-ok jól sikerültek, és az első részekben látott darkos hangulat is végig megmarad.

Értékelés: 7/10. A hibái ellenére sokkal jobban tetszett, mint vártam.

update: A sorozat megkapta a 2. évados berendelést.

4 megjegyzés:

  1. Először is köszi a feliratokat a sorozathoz! :)

    Mostanra már ugye tudjuk azt is, hogy berendelték a 2. Évadot.

    Nagyjából egyetértek az itt leírtakkal, én is úgy éreztem, hogy az elején még kicsit kereste a célját a sorozat, de nagyjából az évad felére megtalálta. Nekem személy szerint az évad második fele sokkal jobban tetszett. Én várom a folytatást mindenképpen.

    Az pedig szerintem jópofa gesztus, hogy az utolsó részben a Felügyelők egyikét Alberta Watson játszotta, aki már a '97-es Nikita sorozatban is szerepelt.

    Ja, és hát számomra "eyecandy" szempontból sem utolsó a sorozat, hiszen Maggie Q, Lyndsy Fonseca és Melinda Clarke is kifejezetten csinos hölgyemények. :)

    VálaszTörlés
  2. Luke nevében is szívesen. :) (a sorozat első felét ő fordította)
    Örülök a 2. évados berendelésnek, remélem sikerül majd tartania a színvonalat.

    Hétvégén egyébként újranéztem a pilotot és bámulatos, mit hoztak ki belőle. Sok mindent már ott is belebegtettek Alexről és a dobozokról (ott még csak sötét titkokként beszélnek róluk), az évadban pedig szépen kibontották ezeket a szálakat.
    Ha jól emlékszem, még nincs meg az összes doboz, úgyhogy számítok rá, hogy a 2. évadban még lesz valamilyen szerepük.

    Ősszel a pilot megnézése után egyébként azt hittem, hogy az egész évad a küldetések szabotálásából fog állni és az évadzáróban Alex ügynök lesz vagy lelepleződik és egy cliffet kapunk a fináléban. Úgyhogy a várakozásaimat sikerült felülmúlnia a sorozatnak.

    A színészeknek ennyire nem néztem utána és a '97-es sorozatot sem láttam. De szép gesztus, hogy szerepet kapott a 2010-es változatban.

    VálaszTörlés
  3. Igen, tudom, hogy még anno Luke kezdte el fordítani a sorozatot, majd neki is megköszönöm. :)

    Én is kíváncsian várom, hogy milyen lesz majd 2. Évad. Tudják-e tartani a színvonalat.

    Az szerintem eléggé unalmas lett volna már a végére, ha az egész évad azzal megy el, hogy Nikita minden részben szabotál valami küldetést. Szerencsére erre a készítők is rájöttek.

    Én mindig szép gesztusnak tartom, hogy ha egy remake sorozatnál (bár a Nikita igazából nem remake-je a '97-es sorozatnak) néhány szereplő feltűnik az eredeti sorozatból. (A "V (2009.)" 2. Évadban is jó volt az eredeti sorozatból Jane Badler-t és Marc Singer-t látni például. )

    VálaszTörlés
  4. Én is köszönöm a feliratokat, összegyűjtöttem és egyben néztem meg. :-) Jó volt, de én Maggie Q-val nem tudok azonosulni, szerintem nagyon hiteltelen Nikitaként. :-(

    Az első évadban a legjobban a 6-os, 11-es és az utolsó 3 rész teteszett.
    Az utolsó részt nagyon jól megoldották, nem gondoltam volna, hogy majd Amanda viszi tovább a Divíziót. :-)))

    Alberta Watsonnak nagyon örültem, nem bánnám, ha még szerepelne benne. :-)

    Zsuzska tényleg ajánlom, hogy nézd meg a 97-es Nikitát, mert szerintem mérföldkövekkel jobb, mint a mostani sorozat. Abban a szereplők sokkal szimpatikusabbak, a karakterekkel jobban lehet azonosulni.
    Nikita és Michael közötti szerelmi szál is sokkal hitelesebb.
    Annyira népszerű volt az a sorozat, hogy amikor a 4. évad után abbahagyták, a nézők követelték a folytatást, így még készítettek plusz 8 részt az 5. évadhoz.

    A jelenlegi Nikita sorozat jó, de míg ennek 10/6-7-et adnék úgy átlagban, addig a 14 évvel ezelőtti sorozatnak 10/10!

    Remélem ahhoz is készít valaki előbb-utóbb feliratot, mert gondolom sok egyéb más elfoglaltság mellett sajnos igen lassan halad a mostani fordító. :-(

    VálaszTörlés