2010. június 27., vasárnap

Év vége

A sok sorozatos bejegyzés után jöjjön egy kicsit személyesebb hangvételű írás.

Múlt héten (a tavaszi vizsgaidőszak utolsó napjával) hivatalosan is véget ért egy újabb tanév, szám szerint már a negyedik, ami több okból is érdekes volt. Először is azért, mert mi vagyunk az első évfolyam a Blogna rendszerben, akik elsőként vesznek részt az MA-s képzésben. Egy év után továbbra is negatívan tudok nyilatkozni róla: több a hátránya, mint az előnye, sokkal jobban járna a felsőoktatás, ha a tanárképzésben visszaállítanák az egységes öt éves képzést. Nagyon sok minden nem lett rendesen kidolgozva, és még mindig sok a felesleges tantárgy, amit nem tudok majd hasznosítani később.

A csoport összetétele is más az előző évekhez képest. A fő szakon 10-en maradtunk és a csak olyanok vannak a csoportban, akiknek határozott elképzelésük van a jövőt illetően. A második szakon szintén 10-en vagyunk, ami meglepő, ugyanis másodévben még 100 körül volt a létszám. Itt már kevésbé összetartók az emberek és nem mindenki akar majd tanítani az egyetem után. 


A két félév közül az első jóval nehezebb volt, mint a második. Hetente beadandók, kéthetente 2500 szavas esszék... húzós volt. A második félév egy kicsit lazább volt és csak az utolsó 3 hét lett nagyon sűrű, de hál istennek megérte az a sok átvirrasztott vagy 2-3 órás alvással átvészelt éjszaka. Vizsgaidőszakok közül is a téli volt a nehezebb, a tavaszi talán az eddigi legkönnyebb volt a 4 év alatt, bár ha azt is hozzávesszük, hogy 4-5 hetet kellett várni a jegyekre (gyomorgörcs rulez), akkor nagyjából ugyanolyan idegölő volt az év vége, mint eddig. Annak viszont örülök, hogy sikerült teljesíteni a magam elé kitűzött célt, nevezetesen a 4-es tanulmányi átlagot és 4.23-as átlaggal zárhattam a félévet. Jee! :)

Nyári tervek között a pihenés és a nyári munka szerepel (remélhetőleg találok majd), na és persze a strandolás, ha az időjárás is engedi majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése