2010. április 15., csütörtök

Epitafios - 1. évad

Régóta terveztem a sorozat első évadának megtekintését. Főleg azért, mert csak pozitív véleményeket olvastam róla. Ez volt az a három meghatározó vélemény (volt több is másoktól, csak most lusta vagyok összeszedni őket), ami után azt mondtam, hogy ezt a sorozatot mielőbb pótolnom kell.
Egy hét alatt sikerült megnéznem és azt kell, hogy mondjam, megérte. Személyemben egy újabb rajongóval gyarapodott a sorozat. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy egy 2006-ban készült évadról van szó, tehát nem éppen mai darab.

De miről is szól és mitől olyan zseniális ez a 13 rész? Az HBO oldalán ez olvasható a sorozatról az ismertetőben:

"Kegyetlen gyilkosság történik, melynek körülményei hasonlóságot mutatnak az egyik régi rendőrségi üggyel. Mindez újra összehozza egymással a két zsarut, Renzót és Marinát..."

Sablonosnak tűnik a történet, de dióhéjban tényleg erről szól az első évad. Illetve ennél jóval többről. A sorozat argentin (én először spanyolnak hittem) és hihetetlen élmény eredetiben nézni. Pörgős, temperamentumos, tökéletesen visszaadja a latin népek jellemzőjét.
HBO sorozat lévén nem spórolnak a káromkodással és a durvasággal sem. Ez utóbbi közt van néhány jelenet, ami még most is megdöbbentő és igazán sokkoló, ha az ember éjnek évadján egyedül nézi.

A sztori középpontjában egy pszichopata gyilkos áll, aki egy öt évvel ezelőtti sajnálatos halálesetet próbál megtorolni azzal, hogy szinte mindenkit megöl, akinek csak köze volt az eseményhez. Mint mondtam (és a sorozatban is többször elhangzik), az illető pszichopata, ugyanakkor zseniális. A gyilkosságok tudatosak, megtervezettek és egyediek. Olyan halálnemek fordulnak elő, amik akár egy horrorfilmben is megállnák a helyüket.
Pozitívum még a színészi játék, amik közül három az, ami igazán figyelemre méltó. Színésznevet nem írok, hanem csak karakternevet: Renzo, Marina és Bruno.
Renzo rendőrségi nyomozó, ő próbálja felderíteni az ügyet, majd miután személyesen is érintve lesz benne, mindent megtesz, hogy elkapja a gyilkosságok elkövetőjét.
Marina egy kriminálpszichológus rendőr, aki nagyon sok mindent megtapasztalt már. A szereplő először a 8. részben tűnik fel, addig csak a sorozat főcímében láthattuk. Rendőrtársai közül azonnal kiemelkedik gyors logikájával és alapos emberismeretével, meg azzal, hogy minden ügyénél épít egy kártyavárat.
Legvégére hagytam Brunot, a gyilkost. Nem karakteres az őt alakító színész, de van benne valami, amitől az embert kirázza a hideg. Főleg, miután megváltoztatja a külsejét.

Negatívumok: kevés van, leginkább az ragadott meg, hogy helyenként kiszámítható volt a sztori. Gondolok itt arra, mikor a rendőrség fülest vagy információt kap a gyilkos hollétéről és/vagy az újabb leendő áldozat személyéről. A rendőrség nagy csinnadrattával és minden épkézláb embert mozgósítva kivonul a színhelyre. És persze, hogy már csak bottal üthetik a gyilkos nyomát. Kár, hogy ezt a húzást elég sokszor meglépik.

Az egész évad összességében 9/10-es nálam, látszik a sorozaton, hogy remek az írógárda, a történet pörög, jók a karakterek és nagyon jól összerakott a történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése