2024. február 19., hétfő

R. F. Kuang: Sárga

"Az írás áll legközelebb a varázslathoz. Az írás a semmiből teremt valamit, más világokra nyit ajtót. Az írás hatalmat kínál, hogy alakíthasd a saját világodat, ha a való világ túl sokszor rúg beléd."

Fülszöveg: Két ​írónő, June Hayward és Athena Liu sorsa két sikertörténet lehetett volna: ugyanakkor jártak a Yale-re, és ugyanabban az évben jelent meg mindkettejük első könyve. De míg Athena sikere műfajokon át ívelt, addig June műve az utánnyomásig sem jutott el. June utólag úgy véli, hogy manapság senkit nem érdekelnek a hétköznapi, fehér lányokról szóló történetek.
Amikor June szemtanúja lesz Athena furcsa balesetben bekövetkezett halálának, ösztönösen cselekszik: ellopja barátnője frissen befejezett és nagy titokban tartott kéziratát, egy merész, kísérletező stílusban megírt regényt kínai munkások elfeledett történeteiről, akik az első világháborúban a britek és franciák oldalán szolgáltak.
A lopott státusz azonban hamar veszélybe kerül...

Egy könyv, aminek a címében szerepel egy szín. Így szól a NIOK 2024. februári kihívása és bár ezt a könyvet sokkal később szerettem volna elolvasni, a kihívás matt most kerítettem sort rá. A regény eredeti címe Yellowface, nekem viszont a magyar fordítás jobban tetszik, mert ad egy plusz réteget a könyvnek. Merthogy mi is jut az ember eszébe a sárga szóról?
- Ha a színből indulunk ki, akkor: derűs és élénkítő hatású, serkenti a kreativitást, fényt és életet visz a környezetbe és az egyik legkönnyebben észrevehető színek egyike.
- Ha kulturális értelemben nézzük, akkor: az irigységet lehet társítani hozzá és az ázsiai rasszra is gyakran ezzel a színnel utalnak.
Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni ennek a regénynek a tartalmát, akkor a sárga minden aspektusa megjelenik benne. 

De kezdjük az elején! Az egész regény June szemszögéből mutatja be az eseményeket és egy percig sem titok, hogy mennyire irigyli Athenát. A lány halálát sem kerülgeti sokáig - konkrétan a regény első mondatában kiderül, hogy meg fog halni -, csak a módja szokatlan. Az Athena halálát követő események számomra egyáltalán nem voltak meglepőek, mert tíz éve a Lopott szavak című filmben már láthattuk, mi történik, ha valaki idegen tollakkal ékeskedik. 

June tündöklése és bukása tehát borítékolható, de egy percig sem tudtam sajnálni őt. Egyszerűen felfoghatatlan volt számomra, hogy egy 30-as, tanult nő ennyire be akarjon szaladni abba a bizonyos erdőbe. Olyan hibákat követ el sorozatosan, hogy őszintén szólva azon csodálkoztam volna, ha a saját maga által teremtett helyzetekből ép bőrrel kikerül. Ritka antipatikus karakter volt ő számomra, csakúgy, mint a regény többi szereplője. Mindegyiküket a saját, önös érdeke vezérli, emiatt senkit sem tudtam igazán kedvelni - talán csak Geoff volt valamennyire normális és életszerű karakter. 

Ami egy kis pluszt tett hozzá a történethez, az a social media világa. Mondhatnám, hogy mennyire döbbenetes, milyen apróságok romba tudják dönteni a hírnevet, de mivel Twitteren elég gyakori az ilyesmi, jó volt ezt "élőben" is látni. És a cyberbullyinget is szépen kapcsolta ehhez a szálhoz az írónő. A rasszizmus vonalát viszont soknak éreztem, bár azt elismerem, hogy nincs rálátásom arra, hogy az USA-ban mennyire van jelen a mindennapokban a fehérek és a kínaiak közötti ellentét. 

Összességében jó volt belelátni a könyvkiadás háttérfolyamataiba és az írói hitelességet érintő kérdésfelvetések is tetszettek, ugyanakkor sok helyen éreztem túlmagyarázónak és kapkodónak ezt a regényt. A thriller és a krimi besorolással sem értek egyet, annyira minimális mennyiségben képviseli magát ez a két műfaj a regényben. Sok újat nem adott nekem ez a könyv, mégsem bánom, hogy elolvastam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése