2024. február 8., csütörtök

Karikó Katalin: Áttörések - Életem és a tudomány

"Általában csak az keres kifogásokat, aki valamit nem akar megcsinálni. Ha valaki tényleg meg akarja oldani a feladatot, akkor előbb-utóbb megtalálja a megoldás módját. Leül, munkához lát, megtanulja, hogyan alakítsa át azt, amije van, azzá, amire szüksége van."

Fülszöveg: Egy ​kisújszállási lány története, aki a Kádár-kori Magyarországról az emberiség sorsát alakító tudósok élvonalába került

Karikó Katalin szerény körülmények között, vályogházban nőtt fel, olyan szülők gyermekeként, akik igyekeztek mindent megadni neki, hogy megvalósíthassa álmait. Mert a kislány eszmélésétől fogva csodálta az őt körülvevő varázslatos élővilágot, és szerette volna megismerni, amennyire csak lehetséges. Először Magyarországon, majd Amerikában lett kutató. Sohasem az elvárásoknak próbált megfelelni; konokul végezte kísérleteit, mert hitt abban, hogy kutatásai egyszer majd hozzájárulnak súlyos betegségek gyógyításához. A bürokrácia hatalmaskodóival szemben hosszú éveken át folytatott küzdelem után végül eljött az ő ideje. A Covid elleni leghatékonyabb vakcina gyors előállítása az ő fantasztikus munkája nélkül nem lett volna lehetséges. Eredményei egy az emberiség sorsát meghatározó másik kutatást, a rákbetegségek kialakulásának és terjedésének feltárását is új szintre emelhetik. 

Karikó Katalin nevét a Covid idején ismerte meg a világ, hozzá köthető annak a védőoltásnak a kifejlesztése, ami milliók életét mentette meg - többek között az enyémet is. Ezek után nem meglepő, hogy 2023-ban ő nyerte el az orvosi-élettani Nobel-díjat, ami a tudományos életben a legnagyobb elismerés. De hogyan is jutott el idáig Karikó Katalin? Az Áttörések ezt az utat mutatja be. 

Ez az életút pedig cseppet sem irigylésre méltó. Nem évről évre követjük az eseményeket, hanem a szerző számára kulcsfontosságú események és életszakaszok kapnak hangsúlyt. Megismerjük Karikó Katalin családját - egészen a dédszülőkig visszamenőleg -, a szerző gyermekkorát, iskolás éveit és felnőttkorát egészen napjainkig. Na és persze a tudományt, egész pontosan a mikrobiológiát, hiszen ez határozta meg leginkább Karikó Katalin pályájának alakulását. 

Nekem annak idején a genetika volt az a terület a biológiában, amit a legnehezebben értettem meg. Ebben a könyvben viszont olyan részletes leírást kapunk sejtbiológiából és az mRNS működéséről,  hogy az tudományos értekezésként is megállja a helyét. Ez a fajta alaposság elkerülhetetlen, csak így értjük meg, miért is jelentett áttörést a koronavírus elleni vakcina. 

Addig viszont nagyon hosszú és rögös út vezetett. Példaértékű az a kitartás, szorgalom és elköteleződés, amit Karikó Katalin a tudománynak és saját kutatási területének szánt. Hasonló helyzetben biztosan rengetegen feladták volna, ugyanis nagyon kevesen segítették Karikó kísérleteit, ellenben sokkal többen gátolták az előrejutásban. Karikó Katalin pedig meg is nevezi őket egytől egyig. Nem ítélkezik felettük, nem érez haragot irántuk, az őt segítőknek viszont végtelenül hálás. 

Hihetetlenül inspiráló volt számomra az egész könyv és nagyon sok gondolatot tudok magammal vinni és hasznosítani belőle úgy, hogy teljesen más területeken tevékenykedek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése